Svenska kafferosterier: En komplett lista från A till Ö

Efter att efterfrågan och intresset för hantverkskaffe, lokala producenter och småskalighet ökat så har vi också kunnat se hur fler och fler kafferosterier etablerat sig i Sverige. Ett tecken i tiden eller en långsiktig förändring kan man såklart undra, men det är kul att se hur många olika kaffeproducenter vi faktiskt har i Sverige.

Svenska kafferosterier

Här är en tabell med svenska kafferosterier och var du kan hitta dem. Det är inte helt lätt att hålla koll på alla, så om du inte hittar den du letar efter eller saknar din favorit så kan du kontakta oss så uppdaterar vi.

NamnPlatsBeskrivning
Archipelago CoffeeStockholmI Stockholms skärgård, närmare bestämt på Rindö, finner man detta kafferosteri som är en del av Muttley & Jack’s Coffee Roasters
Arvid NordquistStockholmEtt av de större svenska kafferosterierna som man hittar i varenda matbutik. Etablerat 1884 och finns i Solna.
Balck CoffeeKalmarKalmars stolta kafferosteri som säljer sitt kaffe online och även erbjuder egna koppar.
Bergstrands KaffferosteriGöteborgKlassiskt Göteborgs kaffe som funnits sedan 1891. Erbjuder förutom kaffe även te i alla möjliga former.
Big Lake Coffee RoastersÖstersundI Jämtlands största stad Östersund hittar vi Big Lake Coffee Roasters som ligger mitt i stan och erbjuder kurser såväl som nyrostat kaffe.
Björklunds KafferosteriVästeråsBjörklunds kafferosteri hittar du i Västerås där du också kan besöka deras ena kaffebar, men den andra hittar du i Sydkorea i Seoul märkligt nog.
Blekinge KafferosteriMörrumBlekinge har inte många kafferosterier, men i Mörrum så har vi det som ger namn åt alla, nämligen Blekinge Kafferosteri som Henrik Arvidsson driver.
Borås KafferosteriBoråsBoråsblandning kanske är en framtida klassiker om detta kafferosteri får som de vill.
Budhas KafferosteriLyckseleI Västerbotten län har Budha Sutedja satt upp sitt kafferosteri som du kan besöka och få en kopp i deras kaffebar som blivit fint omnämnd i White guide.
Café SarriaGävleGävle är en klassisk kaffestad och Café Sarria är en av de mer nutida kafferostarna.
CafegoHelsingborgCafego utmärker sig genom sitt kaffe som uteslutande odlas på hög höjd, vilket enligt dem själva ska ge bättre och mer komplex smak.
Conifer CoffeeGöteborgLiten kaffeproducent i Göteborg med väldigt knapp information.
Costas of SwedenUmeåEn kafferostare i norra delen av Sverige som funnits sedan 2006.
Cozo CoffeeÖrebroEtt litet hantverksrosteri i Örebro som förutom sitt specialkaffe erbjuder utbildning inom allt vad gäller kaffe
Da MatteoGöteborgEtt litet imperium av caféer, bageri och kafferosteri som finns mitt i stan på Magasinsgatan.
Drop CoffeeStockholmEtt av Stockholms välkända caféer och kafferosteri vars kaffe serveras på flera av stans bättre kaffebarer. Etablerat 2009.
EtniaUppsalaKafferosteri och handel i Uppsala
Gamla Snickeriet KafferosteriSäterEkologiskt hantverkskaffe från Dalarna
GevaliaGävleEn av de stora kaffeproducenterna i Sverige som kommer från Gävle.
Gringo Nordic Coffee RoastersGöteborgEna delen av Johan & Nyström driver numera Gringo i Göteborg som snabbt etablerat sig bland många av stadens caféer.
Grästorps KafferosteriGrästorpMindre kafferosteri i Grästorp, Västra Götaland
Guldrutans KaffeSöderhamnSlow roast med lägre temperatur som funnits sedan 1946.
Gute RosteriBarlingbo – GotlandKafferosteri på Gotland som grundades 2016 av Jelle Van Echelpoel som är flerfaldig svensk mästare i kaffekonst.
GårdsrosterietHuskvarnaNorr om Huskvarna, böand fruktodlingarna runt Vättern, finns Gårdsrosteriet som gör ekologiskt kaffe.
Gåshaga KafferosteriLidingöMikrobryggeri som drivs av Kaveh Azizain som varit Nordisk baristamästare.
Hälla KafferosteriVästeråsInne på Hälla Shopping i Västerås ligger rosteriet som gått från att göra kaffe till sig själva till att också sälja till andra.
Ingarö RosteriIngaröSkärgården verkar inspirera till kaffe, för på Ingarö finns ytterligare ett kafferosteri som funnits sedan 2015.
Johan & NyströmVar tidigt ute med att skapa bättre kaffe till folket och erbjuda ett alternativ till de vanliga storproducenterna. Ägs numera av Espresso House.
Järna RosteriJärnaHar inte butik eller direktförsäljning, utan enbart för caféer och butik.
Pennybridge RoastersÖrebroKaffehandlare och rosteri i Örebro.
Kafferosteriet GötheborgGöteborgSlow roaster som gör hantverkskaffe i Sandarna i närheten av Gringo.
Kafferosteriet KopparTyresöEfter att ha hamnat på ett kaffeplantage på Costa Rica, så startade Koppar 2016 sitt egna kafferosteri med kaffe från hela världen.
Kafferäven Per NordbyGöteborgPer Nordby är så mycket kaffenörd det går att bli och kaffet smakar därefter, dvs. prima
Kahls KaffeGöteborgEtt klassiskt Göteborgs rosteri som funnits över 100 år.
KaprifoletVäröbacka
Kersh KafferosteriStockholm
KoppiHelsingborgEn av uppstickarna i Sverige som blivit prisat för sitt fina kaffe
K.W. Karlberg KafferosteriStockholm
Lidingö RosteriStockholm
Lilla KafferosterietMalmöI Malmös stadskärna finns Lilla Kafferosteriet som också gör sitt egna kaffe strax öster om stan.
Lindvalls KaffeUppsalaFemte generationen kaffebryggare och kunglig hovleverantör från Uppsala.
Love CoffeeLundLund har såklart också ett lokalt rosteri som också har två caféer i stan. Funnits sedan 2009.
Lykke KaffegårdarFarstaJohan från Johan & Nyström har startat nytt. På Nytorget i Stockholm har man också café och butik.
LöfbergsKarlstadEn av jättarna i Sverige som kanske framförallt är känt för Löfberg Lila
Meltzers Kafferosteri WarbergVarbergEtt av de mindre rosterierna som hittas hos några utvalda återförsäljare i Varberg
Morgon Coffee RoastersGöteborgI Göteborgs hamn, bland de gamla kranarna, hittar vi Morgons Kafferosteri som funnits sedan 2018.
Muttley & Jack’s Coffee RoastersVaxholm
Ostindia RosterietVallentuna
Peters KafferosteriTorslandaEtt än så länge väldigt lite rosteri, men där du kan ta fram ditt egna kaffe om du vill.
Prima HantverksrosteriGotlandPå norra Gotland hittar vi en idyllisk gård där man både rostar och serverar kaffe till förmån för våldsutsatta kvinnor och barn
Qvarsebo KaffeKvarsebo
Rosteriet VadstenaVadstena
Rävgrytets KafferosteriJärvsö
Sandby KafferosteriSödra Sandby
Simons Rosteri & BageriLinköping
Slöinge KafferosteriSlöingeSlöinge är kanske mest känt för SIA glass men numera förtjänar det även avstickare för att besöka kafferosteriet.
Smögens KafferosteriSmögenEtt av få kafferosterier som har placering i en sjöbod och skapar kaffe med namn som kuling och västkust.
Solde KaffeMalmöI Malmö frihamn hittar man ett av stadens bästa kafferosterier, som också har ett mer centralt café.
Solo KaffeHelsingborgEtt återupplivat svenskt kaffemärke som finns i Helsingborg.
Stadens KafferosteriUlricehamn
StockholmsroastStockholmI Slakthusområdet hittar vi Stockholm Roast som både rostar kaffe och serverar i sin kombinerade lokal.
Tiveds KafferosteriTiveden
The Broker Coffee RoasteryUppsala
Törnlinds KafferosteriSala
Uppsala KafferosteriUppsala
ZoégasHelsingborgZoéga känner nog många till som en av de stora kaffeproducenterna i Sverige och återfinns i Helsingborg.
Åre KafferosteriÅreSjälva rosteriet ligger i Järpen men deras café ligger mitt i Åre där du kan njuta av en kopp efter en dag i backen.

Besöka kafferosteri

Många kafferosterier, framförallt de mindre, drivs av människor med ett enormt intresse och kunskap om kaffe och flera håller därför även i utbildningar och provsmakningar (koppning) för besökare. Vi har inte listat vilka som gör vad eftersom det lätt kan ändras, så är du nyfiken är det bättre att gå in och kolla på respektive hemsida.

Flera rosterier har också en kaffebar eller café som du kan besöka om du vill testa deras kaffe. Beställa specialkaffe online är också ett smidigt sätt att få testa något nytt. Om du vill besöka ett kafferosteri så listar vi här några av våra favoriter i Sveriges största städer.

Kafferosterier i Stockholm

  • Drop Coffee Roasters har både café i stan, men vill man besöka kafferosteriet så får man åka till Rosersbergs industri område.
  • Stockholm Roast hittar du i Slakthusområdet där de kombinerar kafferosteri med lokal för provsmakning.

Kafferosterier i Göteborg

  • Gringo har sitt kafferosteri ute i Sandarna, i en miljö som andas mer industriområde än kaffe, men väl innanför väggarna så är det en upplevelse att faktiskt få se hur det ser ut.
  • Morgon kafferosteri har ett fantastiskt läge i Göteborgs varvsområde med kranar. Att besöka en morgon när vårsolen kommer in är riktigt trevligt.
  • Per Nordby hittar vi i Bellevue, och här hittar vi också en riktig fantast som kan allt om kaffe.

Kafferosterier i Malmö

  • Solde har sitt rosteri i Malmö Frihamn där de också emellanåt har events och bjuder in till sina lokaler. Mer Centralt hittar du också deras finfina café där du både kan njuta av en kopp och köpa med dig.
  • Lilla kafferosteriet har på samma sätt ett café i stan i en äldre, vacker, gul byggnad och ett rosteri strax öster om innerstan. Erbjuder olika kurser bland annat.

Skillnaden mellan ett mindre och ett större kafferosteri

Med så många mindre kafferosterier på listan så undrar man såklart vad som skiljer dem. För alla typer av kaffe så avgörs smaken av flera faktorer, framförallt vilka bönor man använder och var det odlats men sedan självklart även rostningen.

Mindre volym ger större valmöjlighet

Ett mikrorosteri gör ju mycket mindre upplagor och kan därför vara mer noggranna i vilka bönor man köper och använda sig av mindre odlare med bättre kvalitet. En storproducent behöver ju ha mycket mer volym så det kan inte ta in bönor från en odlare om de inte kan köpa ton.

Mer smak med högre kvalitet

Själva rostningen är sedan också mycket mer av ett hantverk där kafferostaren kan finjustera och kvalitetstesta varje upplaga av kaffet. Hos en storproducent är allt mycket mer automatiserat och maskinellt, vilket gör att du får samma smak i varje paket men samtidigt inte får ut lika mycket smakvariation och djup som du kan få med specialkaffe från ett mindre kafferosteri.

Det finns såklart ingen garanti att ett mindre kafferosteri smakar bättre, men kvaliteten är oftast högre och smakerna mer spännande än ett vanligt bryggkaffe från din lokala ICA.

Daniel - Kaffeskribent

Daniel är en helt vanlig person med ett mer ovanligt nördigt intresse för kaffe som delar med sig av sin kunskap här på kaffejournalen