Skumma mjölk: Enkla knep för att lyckas med mjölken

Har du varit på en kaffebar och sett hur baristan enkelt skummar mjölken men har svårt att få till det själv hemma? Det är inte helt lätt att få till skummad mjölk med sin egna espressomaskin om man inte är van, men det är samtidigt inte särskilt svårt att lära sig bara man kan knepen.

Här går vi igenom hur du enkelt ångar mjölken för att få till perfekt mjölkskum och även hur du kan köpa en mjölkskummare om du inte har en espressomaskin hemma.

Vad du behöver för att skumma mjölk

Vad du behöver för att skumma mjölk beror på vilken teknik du använder. Har du en espressomaskin så finns det oftast en inbyggd ångventil som du använder för att skumma mjölken. Har inte det så är det även möjligt att värma mjölken i en kastrull för att sedan vispa upp den eller använda en elektrisk mjölkskummare. Det finns också ett antal färdiga maskiner och produkter för att få till mjölken smidigt om man fördrar det, antingen manuella såsom Bodum Chamber eller elektriska såsom Sjöstrand mjölkskummare.

Vilken mjölk man ska använda

Alla typer av mjölk går att skumma, men vill du få till en fin latte så är det lite tjockare mjölk som passar bäst. Röd mjölk eller speciell baristamjölk är verkligen att fördra om du är nybörjare eftersom det gör det lättare få till rätt konsistens med.

Nuförtiden finns såklart även veganska alternativ såsom Oatly om man nu föredrar havremjölk, men det är i min mening lätt att man får en stark bismak om man är lite oförsiktig. Så ”vanlig” komjölk är lättare om man vill lära sig.

Hur man skummar mjölk med ånga – steg för steg

 1. Häll upp kall mjölk i en stålkanna
  Du kan såklart även skumma mjölk i en annan behållare, men formen och materialet på kannan gör det enklare att få till mjölken. Hur mycket mjölk du ska ha beror på hur många kaffe du gör, men se till att ha några centimeter i botten av kannan samt att du har plats att dubbla volymen på mjölken.
 2. Blås av ångröret
  Dra på ångan någon sekund så vattnet försvinner och den är fräsch.
Blås av ångröret från vatten
 1. För ned ångröret i kanna och dra på ångan
  Ångröret ska vara en bit under ytan för att inte skvätta och samtidigt tjocka till mjölken och skapa skummet. Under tiden du skummar mjölken så vill du skapa en virvel som gör att mjölken blandas och luft kommer ned i mjölken.
Håll ned ångröret så att det bildas en virvel i kannan
 1. Känn av värmen och slutför skummen
  Sänk ångröret lite när skummet är bra och känn med handen på kannan när det blir så varmt att det är runt 60 grader (det känns nästan lite obehagligt varmt). Stäng sedan av ångan medan röret fortfarande är nere i mjölken så slipper du skvätta ned med mjölk.
 2. Rengör ångröret och slå bort bubblorna
  Efter du är klar med mjölken så blåser du av ångröret och torkar av det så du slipper att mjölkrester fastnar. Är det bubblor i mjölken kan du dunka den mot köksbänken och röra runt kannan så den bli jämn.
Häll i mjölken försiktigt i omgångar för att bilda ett mönster

Nu är det dags att blanda mjölken med kaffet. Hur mycket och hur beror på vilken kaffesort du vill göra. För en vanlig latte så vinklar du koppen och häller försiktigt i mjölken. I slutet kommer mer av skummet som skapar den vita ytan om det är det du vill ha.

Tips för att lyckas med skummad mjölk

 • Rätt mängd mjölk och sort
  Använd en kanna som matchar mängden mjölk du ska skumma, annars är det svårt att få plats med ångröret.
 • Håll handen mot kannan för att känna temperaturen
  Det är viktigt att inte gå över 70 grader eftersom mjölken då bränns vid och smakar välling.
 • Lyssna på ljudet och titta på bubblorna när du ångar mjölken
  Låter det mycket är ångröret för långt ned och skapas det för stora bubblor så är du för nära ytan.
 • Slå bort bubblorna efter du ångat mjölken
  Mjölken ska bli jämntjock och lite seg i sin konsistens så kaffen blir krämig och go.