Landet som dricker mest kaffe i världen: Så mycket dricker Sverige

Tittar man över hela världen så ligger Norden i topp vad gäller konsumtion av kaffe. Är det de kalla klimatet och mörka vintrarna som gör det eller älskar vi att fika så mycket att kaffedrickandet är så högt? Kaffe är iaf en av världens mest populära drycker och man uppskattar att det dricks mer än 400 miljarder koppar kaffe varje år.

Landet som dricker mest kaffe

Det land som hamnar överst på listan med högst kaffedrickande per person är Finland enligt den senaste statistiken (det är såklart svårt att hitta perfekt data, men att Finland hamnar i topp gör det i alla rapporter). I Finland går det åt 12 kg kaffe per person och år, vilket blir närmare 4 koppar kaffe per dag i genomsnitt.

Diagram över hur mycket kaffe man dricker i olika länder

Efter Finland hittar vi på topp 10 alla de övriga nordiska länderna där Norge är det landet som numera dricker näst mest kaffe i världen. Norge konsumerar 9,9 kg kaffe per capita och de övriga 5 på listan största ligger inom 7,9-9 kg.

De sju största kaffedrickande nationerna finns alla i Europa, men för att få en jämförelse kan man titta på exempelvis Kanada (6.5) och USA (4,2) som är länder med lite annan kaffekultur. Brasilien som är en av världens största kaffeproducenter, är också intressant att titta på där konsumtionen ligger på 5,6 kg.

Så mycket kaffe dricker vi i Sverige

I Sverige konsumerar vi 8,2 kg kaffe per år, vilket motsvarar ungefär 3 koppar kaffe per dag. Med det är vi i dagsläget 6:a i världen vad gäller kaffedrickande.

Om man då jämför Sverige med Finland dricker finnarna nästan 50% mer än vi svenskar. Siffrorna har senaste åren pendlat runt 8 kg men placeringarna har gått lite upp och ned. I vissa mätningar hamnar vi på andra plats, men det kan också göra med vilka källor man använder.

Kaffedrickandet genom tiderna i Sverige

Tittar man på hur kaffedrickandet sett ut genom tiderna i Sverige så kan man se att det under 40- och 50-talet var ganska mycket lägre än idag (kanske berodde det på tillgången och andra världskriget?). Sedan gick det upp och toppade rejält runt 1970 på nästan 11 kg innan det på 2000-talet stabiliserat sig runt 8 kg per år.

Vilka dricker ”egentligen” mest kaffe?

Det man ska ha med sig när det kommer till all statistik som har med kaffedrickande att göra är att det inte handlar om faktiska koppar kaffe utan hur kaffe man använder. Ett land som Italien, där man dricker espresso som använder mindre kaffe än om du gör vanligt bryggkaffe kommer därför antagligen vissa en mindre mängd konsumtion även om folk dricker fler koppar än i ex. Tyskland.

Varför dricker vi så mycket kaffe i Norden och Sverige?

Kultur är såklart en starkt bidragande faktor till varför vi dricker så mycket kaffe. Att vi på jobbet har haft en tradition av närmast obligatorisk kafferast på både morgon och eftermiddag påverkar såklart mycket hur vi ser på kaffe och hur mycket vi dricker. Nuförtiden så har ju de flesta arbetsplatser en kaffebryggare som ständigt puttrar, vilket i många andra länder inte är lika självklart eller där man istället dricker vatten.

Klimatet och våra mörka vintrar skapar också en starkare känsla av att kaffe är en nödvändighet för att stärka vakenheten med koffein.

Daniel - Kaffeskribent

Daniel är en helt vanlig person med ett mer ovanligt nördigt intresse för kaffe som delar med sig av sin kunskap här på kaffejournalen