Bästa kaffebryggaren 2022: Bäst i test guide med 3 bästa valen

Att hitta den bästa kaffebryggaren är egentligen ett omöjligt uppdrag eftersom man har så olika krav och preferenser för vad man gillar.

Även begreppet ”kaffebryggare” är ju egentligen även det ganska intetsägande (en espressomaskin brygger ju också kaffe), så vi har därför gjort en förenklad genomgång där vi listat fram de tre bästa kaffemaskinerna som passar in på mer traditionella bryggare med filter.

Hur vi testat kaffebryggarna

Det vi tittat på är framförallt den bedömda kvaliteten på kaffet, men också bryggtid och hantering såväl som vanliga funktioner såsom droppstopp, timer och automatisk avstängning.

Sen kan man inte heller sticka under stol med att en snygg design är minst lika viktig för många när det kommer till en apparat som kommer stå framme på köksbänken dagligen, så även det är i någon mån med i testningen.

Det finns en uppsjö tester på de flesta kaffemaskiner, så vi har inte fysiskt testat alla maskiner utan utgått från våra erfarenheter och tillgängliga tester från experter och användare.

Bästa kaffebryggaren 2022

I vårt test har vi tagit fram tre vinnare i varsin kategori: Populärast, Prisvärd och Premium. Vinnarna är Moccamaster, Braun KF 7020 och Wilfa WSP-2A.

3 bästa kaffebryggarna 2022
Bästa kaffebryggarenMoccamaster
Bästa premiumvaletWilfa Performance
Bästa budgetvaletBraun KF 7020

Bästa Kaffebryggaren

Moccamaster

Klassisk kaffebryggare som håller högsta kvalitet

✅ Perfekt gott kaffe varje gång
✅ Enkel hantering och rengöring
✅ Snabb bryggning (1 liter på 6 minuter)
✅ 10 års garanti

🔴 Inga nyare funktioner
🔴 Lite plastig känsla på vissa delar


Omdöme av Moccamaster

Ja, varför krångla till det egentligen? Moccamaster är standardsvaret de senaste 30 åren när det kommer till bäst i test av kaffebryggare. En funktionellt vacker design som finns i flera utföranden, enkel hantering med de flesta funktioner man vill ha och perfekt kaffe varje gång.

Det går liksom inte riktigt att bortse från att Moccamastern står sig ännu, även om det kanske känns som en lite tråkig och förutsägbar vinnare. Moccamastern är både det mest populära valet och vinnaren i bäst i test.

Vad som skiljer Moccamaster mot andra kaffebryggare

Vad är det då som gör Moccamasterns kaffe så himla bra jämfört med andra kaffebryggare? Till att börja med handlar det om att få till en perfekt genomrinning av vatten som passerar kaffet och kontroll på temperaturen. Temperaturen ska helst ligga mellan 92-96℃ genom bryggningen, vilket är exakt vad Moccamastern lyckas med.

Själva bryggningen är sedan väldigt jämn i hastighet och låter vattnet fördelas optimalt över kaffet.

Moccamaster funktioner

Moccamastern är extremt enkel att använda med en av/på knapp och automatiskt droppstopp och avstängning. Det finns liksom inte så många sätt man kan göra fel på, vilket är precis vad många vill ha när man morgontrött sätter på första kannan.

Det är väl samtidigt det man kanske saknar med en Moccamaster: fler funktioner och möjligheter att anpassa. Det finns lite skillnader mellan olika modeller, men ingen har exempelvis inbyggd kaffekvarn eller uppkopplade funktioner.

Även rengöring och byte av filter sker väldigt smidigt. Man kan ha en åsikt om att vissa plastdetaljer känns lite rangliga och inte så premium som de andra delarna, men som helhet är det fortfarande att betrakta som en designklassiker som passar i alla hem.

Bästa PremiumValet

Wilfa Performance WSPL-3B

Modernt avskalad droppbryggare

✅ Premiumkänsla i designen
✅ Avtagbar vattenbehållare
✅ Perfekt bryggtemperatur
✅ Låg ljudnivå under bryggningen
✅ Termoshölje bevarar värmen

🔴 Lite krånglig hantering av droppstopp


Omdöme Wilfa Performance

Här snackar vi modern och avskalad design samtidigt som du får en riktigt bra bryggare på köpet. Tillsammans med en världskänd barista vid namn Tim Wendelboe har man skapat en bryggare av högsta kvalitet som ger optimalt balanserat kaffe vid varje bryggning.

Man kan nästan lukta sig till skillnaden i att det är en premiumprodukt som ger ifrån sig en härlig nybryggd kaffedoft (och ingen maskinell eller plastlukt).

Nästintill ljudlös bryggning

Alla köksmaskiner låter, men denna kaffebryggaren är faktiskt nästan helt ljudlöst. När du sätter på den så hör du ett lågt pip och sedan en ångpuff precis när bryggningen börjar, men i övrigt så låter den förvånansvärt lite. Det adderar ytterligare till premiumkänslan i designen och produkten i övrigt.

Löstagbar vattenbehållare ger fräschare vatten

En fördel med Wilfa Performance jämfört med exempelvis Moccamaster är den löstagbara vattenbehållaren. Det gör dels att det är enklare att fylla på med nytt vatten men den pumpar också alltid ut allt vatten vid en bryggning så det är garanterat rent.

Hur mycket det påverkar är lite oklart, men det för finsmakaren så kan det säkert bli en viss skillnad mot om man fyller på med samma kanna som det kan finnas kafferester i.

Hantera droppstopp och genomlopp

Det finns lite mer inställningar på denna kaffebryggare än de enklare konkurrenterna, vilket såklart har både för- och nackdelar. Du kan exempelvis manuellt finjustera in hur du vill att genomloppstiden och droppstoppet ska vara, men om du håller koll kan det också försämra bryggningen.

Det problem som man kan läsa sig till i diverse tester är framförallt hanteringen av droppstoppet när man brygger större kannor med kaffe. Antagligen en vanesak för många, men man behöver ha koll på hur man ska hantera det genom att trycka på en knapp innan bryggningen så att den inte blir ojämn eller drar med sump i kannan.

Bästa Budgetvalet

Braun KF 7020

Enkel och kompakt kaffebryggare till lägre pris

✅ Stabil och liten till storlek
✅ Lättförståliga funktioner
✅ Brygger upp till 12 koppar åt gången
✅ Automatisk avstängning & rengöring

🔴 Lite knepig påfyllning av vatten


Vill man hitta en lite billigare kaffebryggare för under 1000 kr som samtidigt ger gott kaffe så är Braun KF 7020 en av det mest prisvärda alternativen du kan hitta. Liten och behändig med enkla funktioner, samtidigt som du kan brygga upp till 12 koppar åt gången så gör den sig bra i de flesta hem.