Cold brew: Kallbryggt kaffe för optimal smak

Kallbryggt kaffe, oftast kallat cold brew, har blivit väldigt populärt lite på samma sätt som surdeg och kombucha även om ingen svamp är inblandad i processen. För istället handlar det om få fram smaker som försvinner när kaffet exponeras för hett vatten och undvika den lätt bittra känslan som kaffe annars kan lämna efter sig. När du gör cold brew får du nämligen istället fram de lite sötare smakerna från kaffet och förstärker samtidigt dess karakteristiska aromer.

Namnet får det kanske låta som kallt kaffe, men det är bara en beskrivning av bryggmetoden och det går utmärkt att dricka en cold brew varm genom att värma upp den efter bryggningen. Samtidigt är det perfekt för varma sommardagar eller som bas för iskaffe eller drinkar.

Här går vi igenom lite andra tips och guider för hur du enkelt lyckas med ditt egna kallbryggda kaffe hemma.

Hur gör man cold brew kaffe – steg för steg

Det är ganska enkelt att göra cold brew själv, men det rätt mycket längre tid att göra med minst 12 timmar bryggtid. Hållbarheten i kylskåpet är dock samtidigt runt 2 veckor, så om du gör en sats så kan du sedan bara plocka fram den när du är sugen. Här är grunden för att göra cold brew, men du kan sedan variera rätt mycket beroende på vilken utrustning du använder.

  1. Mal bönor grovt
    Välj ett kaffe du gillar och mal bönorna grovt.
  2. Mät upp kaffe och vatten
    Man kan variera ganska mycket beroende på vad för kaffe man gillar, men 1 del kaffe till 9 delar vatten är ett riktmärke. Se tabellen längre ned för mer info.
  3. Blanda kaffe och vatten
    Blanda i en vanlig karaff med lock eller använd någon annan typ av utrustning som du kan förvara i kylen.
  4. Låt stå kallt 12-20 timmar
    Ställ blandningen i kylskåpet och vänta ett halvt dygn.
  5. Filtrera bort kaffesumpen
    När kaffet stått klart så filtrerar du bort kaffet med ett vanlig kaffefilter eller om din bryggare har någon annan lösning.
  6. Värm, blanda eller drick som den är
    Den färdiga drycken kan du sedan värma om du vill dricka varm, bland till en islatte eller bara dricka som den är.

Tips för att göra cold brew

Eftersom det är en så enkel metod att göra kallbryggt kaffe så kan man också variera och testa sig fram för att hitta vad som funkar och man själv gillar. Här är några enkla knep och tips för att lyckas med din cold brew.

  • Tycker du fortfarande att kaffet smakar beskt?
    Använd färska kaffebönor med lite ljusare rostning.
  • Går det åt för mycket kaffe per kopp?
    Testa att mala bönorna finare så slipper du använda lika mycket kaffe per kopp. Smaken kan bli lite mindre och lite mer beska, men om du ändå ska blanda med mjölk så är det ingen skillnad.
  • Gillar du inte kallt kaffe?
    Värm upp kaffet efter du bryggt det så får du alla de goda smakerna men varmt kaffe. Istället för att värma hela satsen kan du göra starkare kaffekoncentrat som du blandar ut med hett vatten (som en americano).
  • Tycker du det är för jobbigt att förbereda en cold brew?
    Gör en lite större sats och förvara i kylskåpet upp till 2 veckor.

Vilket kaffe ska man använda till cold brew

Man kan göra cold brew med de flesta kaffesorter så experimentera och testa för att hitta vad du föredrar. Eftersom drycken blir sötare i smaken så är det populärt att använda lite ljusare rostat kaffe som gör att det förstärks. Vill man ha lite mörkare, nästan chokladaktig smak så kan man istället gå mot det mörkare hållet.

Malningsgrad för cold brew

Om de flesta kaffesorterna funkar för cold brew så är malningsgraden desto viktigare. Helst ska du göra väldigt grovmalet kaffe för att lyckas med din cold brew. Vad som passar beror såklart lite på vilken utrustning du använder, men mal som små korn av kaffe snarare än pulver.

Hur mycket kaffe ska man ha i en cold brew

Hur mycket kaffe man ska använda till en cold brew beror som alltid på vad du vill göra och din personliga smak. Ska du göra en vanlig kaffe så är omkring 1 del kaffe till 9 delar vatten ett bra förhållande (1:9 i bryggratio). Sedan beror det såklart vad det är för kaffe, hur länge det brygger och din personliga smak.

Det innebär att du använder 115 gram kaffe för 1 liter vatten, vilket är runt dubbelt så mycket som vid vanlig bryggning. Om du tycker det blir lite onödigt dyrt att använda så mycket kaffe, så rekommenderar kafferosteriet Koppar att du maler dina kaffebönor lite finare och använder mer standardmåttet för vanligt bryggkaffe (65 gram per liter vatten).

Om du däremot vill göra koncentrat för att exempelvis späda ut med varmt vatten så kan du göra 1:4 och sedan späda ut med lika stor del varmt vatten när du ska dricka.

Bryggratio (Kaffe:Vatten)Resultat
1:2Starkt koncentrat
1:4Koncentrat för 50/50 blandning med varmt vatten
1:7Starkt kaffe
1:9Vanligt, balanserat kaffe
1:12Svagt bryggkaffe

Vilken utrustning behöver man

Du kan verkligen göra cold brew med vanlig enkel utrustning som du har hemma, men det finns samtidigt också specialiserade lösningar för den som föredrar det.

Smidiga bryggare och karaffer för cold brew

Den absolut enklaste lösningen är att bara blanda ihop kaffet i en karaff med kallt vatten, röra om och sedan ställa i kylskåpet med en förslutning eller lock. När det stått i 12-20 timmar så kan du hälla den genom ett filter för att få bort sumpen.

Om man vill göra det lite smidigare så kan man använda en presskanna så man slipper trixa med filter och olika karaffer. Då är det bara att trycka ned kaffesumpen när kaffet stått till sig.

Slutligen, om man verkligen vill ha en lösning som är gjord för cold brew så finns det kannor med inbyggt filter såsom Hario Cold Brew Jug. Då får du en enkelt lösning för att avlägsna filter och kaffe samtidigt som du kan använda karaffen för att förvara och hälla upp det färdiga kaffet.

Kaffevåg och kaffekvarn underlättar

Det som alltid är viktigt för att få till bra kaffe är att man använder bra, färska kaffebönor som malts precis innan användning. En kaffekvarn är med andra ord en bra investering om du ska få till cold brew eftersom man oftast vill ha den väldigt grovt malen.

Det andra är en kaffevåg för att få till rätt proportioner. Självklart kan man använda ett vanligt kaffemått, men när bönorna är grova är det svårare att måtta och eftersom det både går åt mer kaffe per kopp och man i regel gör lite större kannor per gång så är det smidigare med en våg.


Kan man värma cold brew?

Japp, det är inga problem att värma en kallbryggd kaffe och dricka varm. Antingen kan du värma så mycket cold brew som du vill ha eller så gör du mer koncentrerat cold brew kaffe som du sedan späder ut med kokande varmt vatten på samma sätt som man gör en americano. Då blir det mer som en vanlig bryggkaffe, men med de karakteristiska framhävande smakerna som en cold brew ger.

Hur skiljer sig kallbryggt kaffe mot vanligt kaffe?

Förutom själva bryggningsmetodens skillnader med temperatur och tid så ger den en rätt annorlunda smak om man jämfört med kaffe som bryggt på andra sätt där temperaturen varit högre. Man skulle kunna beskriva smaken som lite mildare och len, där framförallt de söta smakerna kommer fram och förstärks. Själva konsistensen är ganska lik, men det många föredrar med cold brew är också att bitterheten minskar eftersom den kalla bryggningen inte extraherar bitterämnena från kaffebönorna på samma sätt.

Islatte och cold brew, är det samma sak?

En islatte är en kall kaffevariant som kan se lite olika ut beroende på vad man gillar och går att göra på olika typer av kaffe. Cold brew är en bryggningsmetod som görs med kallt vatten istället för varmt, men själva kaffet kan sedan användas till de flesta kaffedrinkar. En islatte gjord med cold brew är fantastiskt gott, men du kan också värma din cold brew för att göra någon annan typ av kaffe du gillar.

Hur länge håller cold brew?

Om du förvarar din cold brew i ett kylskåp så är det inga problem att förvara det runt 2 veckor i kylskåpet. Det är en av fördelarna med kallbryggt kaffe, att även om det tar tid att göra så är det också färdigt direkt när man vill ha det efter. Fördelaktigt för oss morgontrötta människor med andra ord.