Bästa kaffekvarnen för perfekt kaffe

En av de enklaste och bästa sätten att höja kvaliteten på kaffet man gör är att gå från färdigmalet kaffe till bönor som man själv maler. Det gör att kaffet bibehåller sina smaker bättre samtidigt som kaffet håller längre. Men för att kunna ta steget krävs också en liten uppgradering av kaffeutrustningen: du behöver en kaffekvarn.

Här går vi igenom de olika sorters kaffekvarnar det finns och tipsar om de bästa kaffekvarnarna i olika prisklasser och kategorier.

Vinnarna – De bästa kaffekvarnarna 2022

3 bästa kaffekvarnarna 2022
Bästa kaffekvarnenMelitta Calibra
Mest prisvärda kaffekvarnenWilfa Aroma
Bästa budgetvaletDe’Longhi KG79

Bästa kaffekvarnen

Melitta Calibra

Enkel precisionskvarn som funkar lika bra för nybörjare som proffs

+ 39 olika malningsnivåer, från espresso till franskpress
+ Rymmer 375 gram kaffebönor
+ Inbyggd digital våg
+ Enkel att rengöra
+ Går att mala direkt i filter

– Lätt att det bildas statisk elektricitet i behållaren


Det finns mängder med bra kaffekvarnar i den högre prisklassen (ca 3000 kr och uppåt), men det känns också lite overkill om du inte driver ett café, känner skillnad på 8 och 7 gram kaffe eller kör en daglig dos på 10 koppar. Så när vi tittar på bästa kaffekvarnen så tänker vi utifrån en budget på upp till 3 000 kr och kaffekvarnar för hemmabruk.

Här finns det rätt många likvärdiga alternativ där det mer kommer ned till personlig preferens, men vi anser att Melitta Calibra är den bästa kaffekvarnen med lättmanövrerade inställningar, ett tilltalande yttre och framförallt jämn och bra malning.


Mest prisvärd kaffekvarnEN

Wilfa CGWS (Aroma)

Enkelt och kompakt kaffekvarn för de flesta kaffebryggare

+ Smart, genomtänkt design
+ Enkel att använda och ställa in
+ Konisk malning ger fint, jämnt resultat
+ 5 olika malningslägen för kok, press, filter, mocka och aeropress

– Funkar ej för espresso
– Svajig precisionen på timern


Vill du få bra kvalitet men komma lite billigare undan är Wilfa Svart Aroma ett av de absolut mest populära alternativen. Snygg på köksbänken och gör jobbet fullgott för en vanlig standard hemmabryggare.

Det enda negativa är att den inte kan mala tillräckligt fint för att användas till espresso, men om det inte är vad du använder så är det en perfekt matchning.


Bästa Budgetvalet

De’Longhi KG79

Kompakt kaffekvarn med hjulmalning till bra pris

+ Kompakt kaffekvarn
+ Hjulmalning som ger jämnt resultat
+ Rymmer 120 gram kaffebönor

– Ej för finare malning såsom espresso
– Högre ljudnivå


Om du absolut inte vill lägga mer än nödvändigt men ändå få en burr grinder så är De’Longhi KG79 det absolut bästa budgetalternativet. Du kan inte finjustera lika bra som de i prisklassen över, men du får en malning som ändå blir någorlunda jämn och bra.

Kaffekvarnen är också kompakt till sin storlek så du slipper ta upp halva köksbänken med kaffemaskiner.


Premium kaffekvarn

Om du inte tycker att 5 000 – 10 000 kr för en kaffekvarn är något konstigt så är Mazzer Mini något av ett standardsvar när det kommer till en av de bästa kaffekvarnarna i världen. Det kräver dock viss handlag för millimeterprecisionen i inställningarna är kan vara lite svårt för nybörjaren.

Den är framförallt optimerad för espresso (men är såklart inte dålig på annan malning), men vill du göra annan typ av kaffe kan Compak K3 Touch också vara en bra idé (till halva priset också). Som sagt, är priset inget problem så finns det mängder av högklassiga alternativ.

Vad du ska tänka på när du köper kaffekvarn

Vilken kaffekvarn som passar just dig beror såklart en hel del på dina egna preferenser. Om du inte ska göra espresso så kan du gott nöja dig med en enklare kaffekvarn till ett billigare pris än om du vill leka hemmabarista och kunna finjustera malningsgraden i detalj.

Det som är bra att veta är att det finns lite olika typer av kaffekvarnar som använder olika tekniker för att mala bönorna. Det påverkar rätt mycket på både pris och kvalitet.

Därutöver så handlar det väldigt mycket just kring hur pass fint du vill kunna mala dina bönor. Generellt sätt kan man säga att ju billigare kaffekvarn, desto mer ojämnt och grovt kommer din malning bli.

Går du upp i pris så kan du ställa in finare malning som passar bättre till din kaffemaskin och få en jämnare malning. Det är nästan ett krav om du ska göra espresso hemma, så lägg hellre ett par extra hundralappar och garantera att du får bra resultat en att chansa med en billigare variant.

Blade grinder – Skär sönder bönorna

Blade grinders är kaffekvarnar som är konstruerade med roterande knivar som slår och skär sönder kaffebönorna när du maler dem. Det gillar inte kaffekonnässörer eftersom kaffet oftast blir ojämnt malt så länge du inte vill ha helt finmalet, vilket gör det svårare att få till den malningen som passar bäst till din bryggare. Häller du exempelvis i ett filter så kan de stora bitarna stoppa flödet och kör du med franskpress så finns de risk att finmalet kaffe kommer igenom filtret lättare.

Enda anledningen till att man köper en blade grinder är nog priset som oftast är snäppet lägre. Det är dock ingen jätteskillnad mot de mest prisvärda kaffekvarnar av andra sorter. Som du hör så är inte detta favoriten av kaffekvarnar, men det är bra att veta att de finns så du lättare kan hitta till de bättre kaffekvarnarna, nämligen burr grinders.

Burr grinders – Krossar kaffebönorna

Kaffekvarnar som istället har två roterande ”koner” eller hjul som metod för att mala bönorna kallas burr grinder. Här krossas bönorna istället för att slås sönder vilket gör att malningen blir jämnare och kaffets oljor mjukas upp på ett annat sätt så det kommer till sin rätt. Med en sådan här kaffekvarn är det mycket lättare att ställa in rätt malningsgrad som passar det man vill göra.

Ju finare malet, desto mer kräver man av maskinen så framförallt om du gör espresso (eller ännu värre, turkiskt kaffe!) så ska du se till att du har en bra kaffekvarn som klarar finliret och kanske fundera på att gå upp ett snäpp i prisklass. En helt ok kaffekvarn kan du få för 700-1000 kr nuförtiden, men de lite bättre modellerna kan också landa på 2000 kr och uppåt.

Handkvarnar – Manuell rotering

Handkvarnar kanske du känner igen som en liten låda med ett handtag på toppen för att rotera runt och mala kaffet med hand- och armkraft. Om du provat vet du då säkert också att det är verkligen inte smidigt eller går snabbt om man ska handmala ett par koppar, så det är inget man har för vardagsbruk.

Finessen med en handkvarn är nämligen att de är små och smidiga att ta med sig och fungerar utan elektricitet. Så om du av någon anledning reser eller har en stuga utan el så kan den vara en extra njutning att fixa nymalet kaffe på plats.

Bästa handkvarnen

Utbudet är inte enormt, men Hario som är ett välkänt japanskt kaffemärke har några modeller som är både bra och enkla att använda.

Hario Skerton är bra ansedd handkvarn och vill du ha en lite smidigare resevariant så kan du även titta på Hario Mini Slim.