Rengöra kaffebryggare: Så avkalkar du enkelt din bryggare

Att ta hand om sin kaffebryggare är viktigt av flera anledningar. Det gör att kaffebryggaren håller längre samtidigt som du får fräschare och godare kaffe.

Här går vi igenom hur du enkelt rengör och avkalkar din kaffebryggare.

Hur ofta man ska rengöra sin kaffebryggare

Hur ofta du ska rengöra din kaffebryggare beror lite på vilken modell och typ av kaffebryggare du har.

Har du en klassisk kaffebryggare med filter så kan några gånger per år vara lagom beroende på hur hårt du använder den. Såklart ska du ju diska av kannan efter varje användning och tömma filtret, men själva maskinen håller sig ofta i bra skick utöver det.

Har du en espressobryggare så kräver det lite mer rengöring med spolning efter varje bryggning och backspolning helst en gång i veckan.

Hur man ska rengöra sin kaffebryggare

Det vanligaste problemet med kaffebryggare är att de kalkar igen. Det är inget farligt för att dig att dricka, men det kan påverka smaken och även hur väl kaffebryggaren fungerar.

Den vanligaste rengöringen som man vill göra är därför att avkalka maskinen. Det sker genom att köra igenom maskinen med antingen ett rengöringsmedel eller använda ättika blandat med vatten.

Rengöra kaffebryggare med ättika

Miljövänligt, billigt och enkelt! Att använda ättika för att rengöra sin kaffemaskin går på 15 minuter och gör att du avkalkar den invändigt. Här är stegen för att rengöra den snabbt och smidigt:

  1. Blanda 1 deciliter ättika 24% med 6 deciliter vatten (2 dl ättika om den är 12%).
  2. Häll vätskan i bryggaren, brygg igenom hälften och pausa sedan i 10 minuter.
  3. Sätt på bryggaren igen och brygg igenom resten av vätskan och häll bort.
  4. Brygg igenom maskinen 3-4 gånger med rent vatten för att rena den från ättikan så den inte ger smak.
En blandning av vatten och ättika fungerar utmärkt för att avkalka och rengöra kaffemaskiner

Om du vill rengöra enskilda delar så kan du också blanda till samma blandning och lägg delarna i så löser det upp smuts och kalk. Diska sedan av dem noggrant innan du sätter tillbaka dem.

Du kan också använda blandningen med en svamp eller rengöringsduk om du vill rengöra delar som sitter fast.

Rengöra moccamaster med ättika

En Moccamaster är precis som vilken annan kaffebryggare som helst, så det är inga problem att använda ättika även för den. Man säljer även ett officiellt rengöringsmedel, men det finns egentligen ingen direkt anledning till att det skulle vara bättre.

Är ättika farligt att använda?

Nej, det är det som är en fördel med att använda det när du rengör din kaffemaskin. Skulle det finnas rester kvar så kan det ev. ge lite smak men det är ofarlig att dricka och är inte skadligt för huden.

Hur rengör ättika kaffemaskinen?

Det som gör att ättika fungerar så bra till att rengöra med är att den har lågt PH-värde. Det gör att den löser upp smuts och kalk effektivt ”naturligt”.

Daniel - Kaffeskribent

Daniel är en helt vanlig person med ett mer ovanligt nördigt intresse för kaffe som delar med sig av sin kunskap här på kaffejournalen