Koffein i kaffe: Allt om hur du påverkas

Koffein är antagligen en av världens vanligaste stimulerande ämnen som vi tar för att påverkar våra kroppar. Det finns naturligt i flera olika drycker, växter och mat, men är främst förknippat med kaffe. Men vad är egentligen koffein och hur påverkar det oss?

Hur mycket koffein det är i kaffe och effekterna det har på vår hälsa kan du läsa mer om här.

Vad är koffein

Koffein är ett ämne som återfinns i flertal olika bönor, blad och frukter. Över 60 olika växter innehåller koffein. Vi människor utvinner det och får i oss det från exempelvis kaffebuskens bönor, tebuskens blad, kakao och ett antal bär.

Det är inte bara kaffe som innehåller koffein utan även te och choklad innehåller viss mängd koffein.

Koffein är en centralstimulerande drog som påverkar det centrala nervsystemet. Det kan tillfälligt motverka trötthet och hjälpa en fokusera, men också ge hjärtklappning, illamående, muskeldarrningar och sömnproblem om man får i sig för stora mängder.

Hur känslig man är för koffein är olika mellan olika personer. Vissa kan också uppleva ångest och koffein är också i till viss del vätskedrivande.

Är koffein farligt?

Koffein är i normala mängder inte farligt, men precis som nästan alla ämnen och produkter som vi stoppar i oss så finns det en gräns för vad som är bra.

Dödlig mängd koffein

För att vanliga personer ska komma upp i nivåer som är farliga för kroppen krävs enorma mängder intag med vanlig dryck. Koffein blir dödligt vid ungefär 150 mg/kg kroppsvikt, vilket innebär att en person som väger 60 kg måste dricka nästan 90 koppar kaffe.

Med det sagt så är det såklart redan innan det man märker av vissa effekter från koffeinintaget. Skakningar, magproblem, huvudvärk och hjärtklappning är vanligt även vid små intag när man går över sin personliga gräns.

För att man ska få ut max från de positiva effekterna med koffein med koncentration och vakenhet så är snarare 3-4 koppar kaffe de flestas dagliga max intag. I Sverige ligger snittet på 3,2 koppar per dag vilket kanske också faller sig naturligt utifrån våra personliga preferenser.

Gravida och barn ska undvika koffein

Gravida är rekommenderade att undvika koffein och begränsa det till max 200 milligram, vilket motsvarar ungefär 2 koppar kaffe per dag eller 4 koppar te. Anledningen är att man i studier sett att ett högt intag av koffein lett till ökad risk för missfall.

Även barn ska undvika koffein, så både kaffe, te och chokladdryck är faktiskt något man ska dricka i begränsad mängd innan man kommit upp i ålder.

Hur mycket koffein kaffe innehåller

Hur mycket koffein det är i kaffet du dricker beror på ett antal faktorer, men i korthet är det antagligen 50-100 mg koffein.

Här är en ungefärlig tabell för hur mycket koffein olika kaffe, te och andra drycker innehåller.

DryckKoffeinhalt
Bryggkaffe (20cl)90 mg
Espresso (enkel)50 mg
Espresso (dubbel)100 mg
Te (20cl)30-40 mg
Coca-cola (33cl)30 mg
Energidryck (25cl)80 mg
Primär källa: Livsmedelverket

Hur mycket koffein det är i din kaffe beror först av allt på vilket kaffe du dricker. Olika bönor innehåller olika mycket koffein, där Arabicabönor har ca 1% koffein medan robustabönor består av nästan det dubbla (ca 2%).

Själva bryggningen påverkar också vilken koncentration du får. Om du själv doserar en kaffebryggare så blir det ju rätt olika beroende på hur många kaffemått du lastar på.

Mängden kaffe du dricker spelar ju sedan såklart stor roll för hur mycket koffein en kopp innehåller. Dricker du en espresso så är det ganska definierat i hur mycket vätska och koncentration det är, medan en bryggkaffe kan vara allt från en liten pensionärskopp till en stor knegarkaffe.

Är det mer koffein i espresso än i en bryggkaffe?

Som du kan se i tabellen så är det ganska lika i hur mycket koffein det är i en bryggkaffe jämfört med en dubbelespresso. Det är alltså ingen större skillnad i koffein mellan en espresso och en bryggkaffe.

Oavsett hur du dricker din kaffe så är mängden koffein ganska lika, även om det beror på flera faktorer.

Vad många kanske upplever är att espresso är mer koncentrerad (tre gånger så mycket koffein per 100g) och mer intensiv i smaken. Det kan också vara att man dricker den under kortare tid så det blir mer att hantera för kroppen på en gång.