Kaffebarer i Göteborg: Hitta bästa kaffet i Göteborg

Göteborg är en fantastisk stad på många vis och när det kommer till kaffe finns det mängder med fantastiska små ställen för att hitta en perfekt kopp cappucino, cortado eller vanlig bryggkaffe. Flera av de mindre, men bästa svenska kaffeproducenterna hittar vi också stan såsom Gringo och Per Nordby.

Här går vi igenom några av våra favoriter i olika delar av Göteborg så du enkelt kan hitta guldkornen. Vissa är mindre kaffebarer för finsmakare och trendsättare, medan andra är mer riktiga fik där man kan njuta av mer än bara kaffe.

Här kommer vår lista på Göteborgs bästa kaffebarer utan direkt inbördesordning:

1. Viktors kaffe – Högst upp på avenyn

Geijersgatan 7 (Vasastan, vid Stadsbiblioteket högst upp på avenyn vid Götaplatsen)

Viktors kaffe har funnits sedan 2012 på samma plats på en sidogata vid Götaplatsen högst upp på avenyn. Sedan starten har det lilla hålet i väggen tagit över grannlokalen. Utöver perfekt kaffe som varieras varje månad så hittar du också härliga luncher och bakverk från Kampanilen (Göteborgs bästa konditori?). 

Ägaren Viktor är en kaffenörd av rang, så är han bakom disken kan man snacka kaffe på riktigt (eller bara få en perfekt droppkaffe).


2. Gerd – Uppstickaren på Linnégatan

Linnégatan 7 (Linné, i närheten av Långgatorna och Järntorget)

Bröderna Segerbrand startade sitt cafe mitt under coronapandemin 2020 genom att ta över från det som tidigare hette Doppio (som redan det var ett väletablerat vattenhål för kaffeälskare i Linné). Numera heter caféet Gerd och det känns om möjligt ännu mer etablerat med sitt perfekta läge längs med Linnégatan bara ett stenkast från Järntorget. 

Utanför det stora glasade fasaden står den gigantiska uteserveringsbänken där solen ligger på från förmiddagen till sen eftermiddag och uppmanar till ett avslappnat häng med perfekt spaningsläge på folk som passerar förbi. Kaffet är perfekt, du kan äta en enkelt grillmacka eller ta något mer söt till och njuta av en trendig tidning.


3. Mahogny – Ett av originalen i stan

Gibraltargatan 4 (Johanneberg, vid Chalmers. Närmsta hållplats Kapellplatsen)

Här kan du sitta inomhus och läsa eller jobba, men ligger solen på så är solläget också kanon på eftermiddagen. Ingen lunch, men härliga mackor och annat tilltugg som man kan förvänta sig. 

Lite bortanför de mer centrala delarna, men befinner man sig i Johanneberg och Chalmers så hittar man här på Gibraltargatan en av de tidiga startade kaffebarerna som funnits med ett bra tag. Ett ganska litet ställe, men kaffet är superbt och stämningen är precis som den ska vara.


4. Da Matteo – En institution på Magasinsgatan

Magasinsgatan 5 (Centrum. Innanför vallgraven på torget på Magasinsgatan)

Da Matteo är närmare en lokal kedja numera, men den huvudsakliga lokalen på Magasingatan fyller torget så fort solen visar sig. Caféet är uppdelat i två delar på varsin sida av torget, där man på övervåningen i den ena hittar både rosteriet och ett härligt orangeri att sitta i. Mat finns i olika mängder, och kaffet serveras i en lite mer okonventionell stil med espresso med eller utan mjölk. 


5. Alkemisten – Hela Hisingens cafe

Gustaf Dalénsgatan 14 (Kvillebäcken på Hisingen, runt hörnet från Kville Saluhall)

Hisingen har länge hamnat lite i skymundan men nu kan man iaf stoltsera med ett av Göteborgs bästa kaffebarer. Tidigare har man vunnit Swedish Roasting Championship och man tar sitt kaffe minst sagt seriöst. Samtidigt är det en enkel miljö som känns hemtrevlig och inbjudande för alla, med enklare tilltugg snarare än lagad mat.

Numera har man även ett kafe på Lindholmen med mer yta, men originalet ligger precis vid Vågmästareplatsen på Hisingen i Nya Kvillebäcken.


6. Bar Centro – Pärlan i centrum

Kyrkogatan 31 (Centrum, vid ena sidan av varuhuset NK)

Bar Centro är kanske det närmsta man kommer en internationell känsla av kaffekultur i Göteborg. På en sidogata vid NK så hittar man en gemytlig lokal med enkel inredning och design som är gjord för att ta en enkel espresso på stående fot längs med gatan. I passagen utanför lokalen finns infravärme i valvet som gör att man kan sitta ute de flesta dagar och det finns såklart även ett par bord och platser inomhus. 

Här serverar man starkt italienskt kaffe med en meny som även innefattar vin och där man under lunch och vissa kvällar erbjuder enkla, men väl tillagade italienska rätter som fungerar som enklare lunch. Frukost finns också till väldigt humant pris. Ett stammisställe som passar perfekt på shoppingrunda eller när man bara vill känna medelhavskänslan på västkusten.


7. Bar Italia – En äkta italienare i Linné

Prinsgatan (Linné, sidogata från mitten av Linnégatan vid Hagabion)

Linné är kanske den stadsdel tillsammans med Haga som är cafétätast i Göteborg. På Prinsgatan hittar vi också en högt aktad kaffebar som är tydlig i vad de står för: Italien. Här är det italienskt för hela slanten i både kaffe, mat och dryck med traditionell italiensk frukost till pastaluncher. 

Enklare ståbord inne för en snabb koffeinpåfyllning och mysiga sittplatser utanför där infravärmen hjälper en vintertid och solen gasar på sommaren. Kaffet är såklart traditionellt italienskt med perfekt balanserad espresso. Molto bene!


8. Kafé Marmelad – Majornas bästa cafe

Mariagatan 17 (Majorna, mellan Mariaplan och Sannaplan)

Majorna är känt som Göteborgs hipsterstadsdel, där man hittar lika många lattepappor som alkisar och kulturarbetare. Kaffemässigt finns det ett par olika caféer, men när det kommer till riktigt bra kaffe så är det Kafé Marmelad vi väljer att lyfta fram. 

Caféet är härligt avslappnat och du kan både äta riktig mat och dricka vin och öl, men kaffet är hög klass det med. Inte lika mycket espressobar som vissa andra ställen på listan, men är man i de västra delarna av stan så är det vår favorit. precis runt hörnet hittar du också Gapet och Matería om det är ont om plats.


9. Allora – Stans minsta espressobar

Kaserntorget 7 (“Baksidan” av Magasinsgatan, närmsta hållplats Grönsakstorget)

Kanske den absolut minsta kaffebaren på listan, men istället står kvalitet i centrum med en kombination av italienskt kaffe och apertivo. På grund av sin minimala bar så är inomhusplatserna begränsade, så bästa tiden att besöka är under vår, sommar och höst när man kan sitta ute i eftermiddagssolen. 

Utöver kaffe hittar man italienska drycker i både alkoholfritt och drinkar som passar utmärkt med några små italienska delikatesser eller enklare maträtt (beroende på dag och tid). 


Andra intressanta kaffeställen i Göteborg

Det finns såklart flera andra härliga kaffebarer och caféer i Göteborg men detta är ett urval av några av våra favoriter. Utöver kaffebarer så finns det dock ett antal andra intressanta ställen att titta på. Göteborg har exempelvis ett antal kafferosterier som vid olika tillfällen har öppet hus och events med provsmakning av kaffe (så kallad koppning). Några av de kafferosterier du kan kika på är Gringo som finns i Sandarna, Per Nordby i Gamlestan och Morgon Coffee Roasters på Hisingen. 

Bland kaffebutiker så finns det också ett par som kan nämnas. Kaffelabbet i Linné är också en utsökt liten butik som har all utrustning du kan tänkas behöva och ett riktigt bra urval av olika mindre vanliga kaffesorter från lokala kafferosterier.

Vill du läsa mer om olika kaffebarer så har vi även skrivit om var du hittar det bästa kaffet i Stockholm, Malmö och Köpenhamn.

Daniel - Kaffeskribent

Daniel är en helt vanlig person med ett mer ovanligt nördigt intresse för kaffe som delar med sig av sin kunskap här på kaffejournalen