Dalgona coffee: Så gör du TikTok kaffe

Dalgona coffe, dalgona kaffe eller tiktok kaffe är några av de namn som denna minst sagt populära kaffeversionen fått. Vissa kallar det även vispad kaffe eller upp och nedvänd cappuccino efter hur den ser ut och skapas.

Kort sagt kan man säga att man vispar samman kaffe, vatten och socker till ett kaffeskum som läggs ovan på mjölk. Du kan sedan servera den antingen varm eller kall, och den påminner i mångt och mycket om en Frappe.

Recept för Dalgona

Här är ett enkelt grundrecept för Dalgona Coffee. Du kan variera om du vill servera den varm eller kall, samt toppa den med olika saker.

Ingredienser

  • 1 msk Snabbkaffe
  • 1 msk Socker
  • 1 msk Vatten (varmt)
  • 2 dl Mjölk (kall eller varm)
  • ev. topping i form av kaksmulor, kakao, honung etc.

Tillagning

  1. Blanda snabbkaffe, socker och vatten i en skål.
  2. Mixa sedan samman ingredienserna med en elvisp i 2-3 minuter så det blir ett fluffig skum.
  3. Häll upp mjölken i ett glas och toppa sedan med kaffesmeten.
  4. Strö över ev. topping och servera som den är.

Innan du dricker så blandar du till ingredienserna så att det blir mer drickbart.

Använd en elvisp för att enklare få till en bra smet med rätt konsistens.

Dalgona som drink

En dalgona funkar absolut som kaffedrink, särskilt om man serverar den kall en varm sommardag. Gör som vanligt men blanda i valfri sprit i antingen mjölken eller skummet (enklast i mjölken). Antingen kan man ta vodka som funkar bra med mjölk och kaffe samtidigt som den inte ger för mycket smak, eller så använder man någon kaffelikör som ger smak (ex. amaretto, kahlua eller baileys).

Varifrån kommer dalgona coffee?

Dalgona kommer ursprungligen från Macau (inte Sydkorea som många verkar tro) och blev viralt på TikTok och andra social medie plattformar under Covid pandemin 2020 under hashtagen #dalgonacoffeechallenge. Anledningen till det var antagligen att det var enkelt att göra, ser snyggt ut och själva utmaningen där man gjorde det utan elvisp.

Namnet Dalgona härstammar från ett sydkoreanskt godis som liknar drycken till smak. Har man sett TV serien Squid Game så känner man nog igen kakan. Drycken kom alltså dit och fick sitt namn som sedan spreds globalt. Det tillskrivs skådespelaren Jung Il-woo, som i en TV medverkan beställde drycken och jämförde det med Dalgona.