Olika kaffesorter: Lista med namn på vanliga kaffesorter

Det är inte helt lätt att hålla koll på alla olika kaffesorter när man står framför menyn på ett nytt café eller vill prova på en ny variant man inte testat. För skillnaden mellan att beställa en macchiato och mocha är förvånande stor, medan det kan vara svårare att avgöra om du fått en latte eller en cappuccino i vissa fall.

De flesta vanliga typerna av kaffe, såsom kokkaffe, snabbkaffe och bryggkaffe har med metoden man gör kaffet eller vilken utrustning man använder och kallas bryggmetoder. När du däremot beställer en kaffe på ett café är det oftast olika typer av espresso baserade varianter som du hittar på menyn, såsom caffe latte, cappuccino och macchiato. De heter oftast något italienskt (eller spanskt och franskt) vilket kan göra det ännu lite svårare att hålla isär.

Här går vi igenom några av de vanligaste kaffetyperna som kan vara bra att känna till eller kul att prova på.

Överblick för olika kaffesorter (A-Ö)

Här är först en liten lathund med en lista på några av de olika kaffesorter du kan stöta på. I grunden är det egentligen kaffe (oftast espresso) tillsammans med varm mjölk och någon ev. smaksättning. Enkelt, men också förvånansvärt många olika typer som kan skapas på så få ingredienser. Nedanför tabellen kan du läsa mer utförligt om de olika varianterna.

KaffesortInnehåll
AffogatoEspresso med glass
AmericanoEspresso utspädd med varmt vatten
Café au laitBryggkaffe med varm mjölk
CappucinoEspresso med en del ångad och en del skummad mjölk
CortadoEspresso med lika del ångad mjölk
CorettoEspresso blandad med sprit och socker
Con pannaEspresso toppad med vispad grädde
EspressoEnkel eller dubbel shot av espresso
FreddoKall espresso eller mokakaffe blandad med socker
IskaffeKall kaffe med is och mjölk samt ev. sötning
MacchiatoEnkel eller dubbel espresso med lite skummad mjölk
MochaEspresso shot med varm choklad och skummad mjölk
LatteEspresso shot med 3 delar ångad mjölk
Latte machiattoSkummad mjölk med en espresso
Ristretto1/2 espresso

Några av de vanligaste espressobaserade kaffedrycker

De flesta olika kaffedrycker som man numera vanligen hittar på kaffemenyn kommer från italien (med några undantag) och använder i grunden espresso som kaffebryggningsmetod. Här är en mer detaljerad genomgång av några av de vanligaste kaffedryckerna baserat på espresso.


1. Espresso

Innehåll: 1 espresso

Espresso är själva grunden till de flesta olika kaffesorter och härstammar från Italien. Det här är rent, koncentrerat kaffe som kan serveras antingen som enkel eller dubbel, men finns också som ristretto vilket är en halv shot eller som lungo där mer vatten får gå igenom samma mängd kaffe i espressomaskinen. En enkel görs med 7 gram kaffe och en dubbel på 14 gram.


2. Macchiato

Innehåll: 1 espresso, liten skvätt skummad mjölk

Macchiato betyder ”fläckad” på italienska och kommer av det karakteristiska mörka espressokaffet med en liten mjölkskvätt på toppen. Beställer du däremot en Latte Machiatto så får du en stor mängd mjölk med en skvätt kaffe på toppen.


3. Cortado

Innehåll: 50% espresso, 50% skummad mjölk

Cortado är faktiskt spanskt och syftar på hur mjölken skär kaffet. Är snäppet mer utspätt än macchiato men starkare kaffekoncentration än en cappuccino.


4. Cappuccino

Innehåll: 1/3 espresso, 2/3 skummad mjölk

En lite mjölkigare kaffevariant där man har två delar mjölk i en del espresso. I Italien är det en förmiddagsdryck som inte dricks efter klockan 11, men utanför landets gränser så gäller inte samma regler. En cappuccino känns lite krämigare än en latte och har mer av ett skum på toppen.


5. Caffe Latte

Innehåll: 20% espresso, 60% varm mjölk, 20% skummad mjölk

Caffe Latte är helt enkelt en kaffe med mjölk, fast på italienskt vis med espresso och skummad mjölk. Den klassiska kaffedrycken på kaffebarer där man skummar mjölk som hälls i espresson och gör mönster på toppen. Den innehåller mer mjölk än cappuccino och skiljer sig mot cafe au lait som görs på bryggkaffe.


6. Americano

Innehåll: 1 espresso, varmt vatten

Americano är det närmsta vi kommer en vanlig bryggkaffe, alltså en svart kopp kaffe utan något annat i. Historien bakom namnet kommer från andra världskriget när amerikanska soldater spädde ut sin espresso med varmt vatten för att mer likna kaffet hemifrån USA. Serveras i en vanlig kopp med en espresso som spätts ut med varmt vatten.


Cappuccino eller latte, vad är egentligen skillnaden?

Cappuccino och caffe latte är ganska lika och inte helt lätt att skilja för någon som inte är van. Båda är baserad på att man blandar espresso med mjölk, men hur mycket och vilken typ är det som skiljer sig. En cappuccino består nämligen av lite mindre mjölk (2/3 delar) och den är enbart skummad, medan man i en caffe latte har både varm mjölk (3/5 delar) och mjölkskum (1/5 del). Det är alltså mest mjölk i en latte.

Caffe latte serveras också, särskilt i Italien, i ett högt latteglas istället för en kopp men i Sverige kan de skilja lite beroende på var du får det.

Daniel - Kaffeskribent

Daniel är en helt vanlig person med ett mer ovanligt nördigt intresse för kaffe som delar med sig av sin kunskap här på kaffejournalen