Droppkaffe, eller pour over, är en manuell metod för att brygga kaffe (precis som namnet indikerar) genom att hälla vatten på kaffet så att det rinner igenom precis lagom snabbt med tyngdlagens hjälp. Metoden känns hantverksmässigt och du kan styra smak och mängd mer i detalj än vad en automatisk bryggare gör vilket gör att det känns finare när man själv är så delaktigt i processen.
Manuell och anpassningsbar bryggmetod
Just eftersom den är så manuell behöver man inte ha en stor mängd utrustning som ska kopplas in och kan gå sönder. Istället är det i praktiken en kanna med vatten, ett filter för kaffet och en kanna där kaffet samlas. Den mer välkända utrustningen kommer från Chemex och Hario, men principen för de båda är densamma.
Kaffet i sig blir lite som bryggkaffe som också låter vatten passera genom kaffe i ett filter, men det som framförallt skiljer dem är att droppkaffe inte är elektriskt och att man här kan låta vattnet rinna igenom lagom mycket efter hur man själv vill ha det.
Hur man gör droppkaffe – steg för steg
Droppkaffe är en väldigt enkel och ren process som kan skilja sig något beroende på exakt utrustning. I grunden så innebär det att man värmer upp vatten separat som man sedan häller på kaffet som man lagt i en tratt med filter. Vätskan rinner på så sätt genom precis som du vill och blir en ren, handgjord dryck.
- Värm vatten
Eftersom du ska hälla vatten över kaffebehållaren så behöver du ha en separat vattenkokare som helst har en fin pip så du kan styra vattnet. Värm vattnet så det hamnar på 93-96 grader. - Mal kaffebönor
Malningsgraden ska vara medium, med antingen lite finare eller grövre beroende på utrustning. Köper du färdigmalet så kan du använda vanligt bryggkaffe också. - Blötlägg filtret och lägg i kaffet
För att undvika papperssmaken så är det bäst att blötlägga filtret. Lägg sedan i ungefär 45 gram kaffe (runt 12 gram kaffe per 190 gram kaffe - Häll i vatten
Börja med att hälla i en knapp deciliter vatten (50-90 gram) från kannan och låt sedan kaffet blomma i en minut. Sedan häller du i en jämn, fin stråle resten av vattnet i cirklar inifrån och ut. Låt det sedan svalna något efter allt vatten runnit igenom innan du serverar.
Tips för bättre droppkaffe
För att få till det bästa möjliga kaffet när du gör droppkaffe så finns det några små saker som man lätt missar som samtidigt kan göra all skillnad i smak. Här är några vanliga misstag och tips:
- Blötlägg filtret så du undviker papperssmak
- Häll först lite vatten och låt kaffet blomma ordentligt
- Mal inte för fint kaffe så vattnet inte kan rinna igenom som det ska
Blir kaffet bittert eller surt? Eftersom kaffet rinner igenom filtret och sedan inte har någon kontakt med kaffet så behöver man med droppkaffe inte oroa sig för att det ska bli beskt eller bittert på grund av att det står ett tag. Skulle det ändå bli det så är det snarare kaffet i sig som inte riktigt är rätt med smak eller kvalitet, eller att proportionerna mellan kaffe och vatten är lite fel.
Hur mycket kaffe ska man ha?
Hur mycket kaffe man ska ha är egentligen upp till var och ens smak, men runt 12 gram kaffe per 190 gram vatten passar bra om man vill vara noga. För en Chemex så innebär det runt 45 gram kaffe för en kanna kaffe.
Har du ingen våg när du ska slänga ihop lite droppkaffe så är ett kaffemått ungefär 10 gram kaffe, så ta lite extra per kopp du tänkt brygga.
Hur ska man mala bönorna?
Vilken malningsgrad du väljer beror lite på vilken utrustning du har, men generellt så ska du ha det som kallas medium/medel/mellan. Är det en Hario du använder kan det vara bättre med att gå mot medel-fint, medan en chemex är passar mer med medel-grovt. Testa dig fram genom att variera mellan gångerna och se hur det ändrar smaken.
Vilket kaffe ska man ha?
När du gör droppkaffe är kaffets kvalitet såklart extra viktigt för smaken. Färska, hela kaffebönor som du mal precis innan bryggning är alltid bäst och ger både bättre smak och doft. Vilket kaffe du väljer är upp till vad du gillar och du kan välja både mörk och ljusrostat kaffe. Mörk rostning innebär ger mer fyllig smak och mer beska, medan ljusrostat kaffe blir mer syrligt och friskt. Eftersom kaffesmaken kommer fram så bra med droppkaffe så är det en bra metod att använda om du vill testa lite olika sorter.