Torrt och mörkt: Bästa sättet att förvara kaffe

Att använda färskt kaffe nämns ständigt som ett av de viktigaste råden för att få till bra kaffe. Men för att bibehålla kaffets smak och kvalitet så gäller det såklart att man också förvarar det rätt. Kaffe som står framme eller förvaras fel kommer snabbare torka ut och stelna, och då också tappa mycket av sin arom och smak.

I korthet kan man säga att kaffe ska förvaras torrt och mörkt. Det är egentligen allt du behöver veta, men vi går nedan igenom i mer detalj de bästa sätten och reder ut några vanliga frågor och tips.

Grundregler för att förvara kaffe

Kaffe är väldigt känsligt och påverkas lätt av omgivningen. Bäst smak får kaffebönorna bara några dagar efter att de rostats för att sedan efter ett par veckor tappa allt mer efter tiden går. Det är såklart omöjligt att helt stoppa processen, men man kan ganska enkelt se till att de bibehåller sin smak och hållbarhet längre.

Här är de enkla reglerna du behöver komma ihåg för hur du bäst förvarar ditt kaffe:

  • Undvik ljus
  • Håll det torrt
  • Minimera kontakt med syre
  • Förvara det svalt

Olika sätt att förvara kaffe – rätt och fel

Det finns lite olika sätt att förvara kaffe, men om du håller dig till de ovan nämnda reglerna så kommer det gå fint. När du köper kaffe så kommer det oftast i en återförslutbar förpackning som du kan använda som förvaring, men det är inte helt perfekt eller särskilt snyggt alltid. Här är några av de vanligaste förvaringssätten som finns och vi går igenom både de som är bra och dåliga.

Förvara kaffe i glasburk

En glasburk är på många sätt det perfekta sättet att förvara kaffe: den stänger ute fukt, och sluter med sin gummiring tätt så ingen luft kommer in. Samtidigt är den också praktisk eftersom man lätt se hur mycket man har kvar.

Att använda en glasburk låter samtidigt kanske lite konstigt med tanke på att vi tidigare skrev att du inte ska låta kaffet utsättas för ljus, men så länge du förvarar den i ett skåp så är det inga problem. Vill du låta den stå framme kan du också låta själva förpackningen kring kaffet vara kvar och ställa ned den i burken.

Förvara kaffe i kaffeburk

En klassisk plåtlåda för kaffe är ett vanligt sätt att förvara kaffe och det är ett bra alternativ som håller kaffet mörkt och torrt. Locket är oftast inte lika tätförslutande som en glasburk, vilket innebär att luft lättare kommer in, men fördelen är att den kan stå framme utan att påverkas av solljus.

Förvara kaffe med vakuumförsegling

Kaffeförvaring med vakuumförslutning innebär att de helt stänger ute allt syre. Risken med detta är att det vakuum som uppstår gör att bönorna torkar ut och förlorar sina viktiga oljor, men vissa tillverkare utlovar upp till 50% längre livstid. Svårt att säga med andra ord, men en glasbruk är oftast lika bra.

Förvara kaffe i kylskåp eller frys

Att förvara kaffe i kylskåpet där det är mörkt och svalt låter kanske som en bra idé, men risken är att det också är lite fuktigt vilket man absolut vill undvika. En helt försluten förpackning kan göra att det är ok, men du kan egentligen förvara det i ett skåp och få bättre bibehålla smak och få samma hållbarhet. Det gäller oavsett om du använder bönor eller färdigmalt kaffe.


Hur länge håller kaffet?

Hur länge kaffe håller beror rätt mycket på just hur du förvarar det. Det är också en fråga om hur länge smaken håller kontra hur länge det går att göra kaffe på bönorna.

Om du köper nyligen rostade kaffebönor så har de sin smaktopp bara några dagar efter för att efter ungefär 20 dagar börjat tappa sin smak så att de inte alls ger samma upplevelse.

Färdigmalet kaffe har ännu kortare livslängd

För färdigmalt kaffe är det istället 10 dagar, alltså halva tiden, som du kan ha som riktmärke innan det tappar sin smak. Är man mindre känslig så kan man såklart dricka kaffe gjort på bönor som stått sig bra längre, men som du förstår så går det snabbt.

Detta gäller alltså om du förvarar det rätt, så om du istället låter det stå fram ljust och öppet så kommer det gå ännu fortare. Det som händer är att kaffet stelningsprocess kickar igång och när det kommer i kontakt med syret i luften, vilket inte kan stoppas utan bara bromsas.