I dag kan du hitta kaffe på vartenda fik, restaurang och affär i Sverige och vartenda land världen över serverar kaffe. Men kaffe har verkligen inte varit en självklarhet, och genom historien så har det både varit lyxvara och förbjudet, såväl som en medicin som sålts på apoteket som smärtlindring. Men låt oss ta det från början av kaffets historia och gå igenom hur det först upptäcktes till att det kom till Sverige.
Kaffets ursprung och upptäckt
Kaffe kommer ursprungligen från Afrika och närmare bestämt Etiopien där kaffebusken växer vilt. Myten säger att det var en herde vid namn Kaldi som på 800-talet upptäckte kaffebönan när hans getter åt av den och blev superenergiska vilket ledde till att han också smakade på de röda bären. Med största sannolikhet är det dock en myt, men att kaffet kommer från Etiopien är man tämligen säkra på.
Från Etiopien spreds sedan kaffebusken vidare till andra delar av Mellanöstern och arabiska länder där kaffe blev en populär dryck, och man började både odla och exportera kaffe i dessa länder. I Jemen finns exempelvis hamnstaden Mocka som man skeppade kaffebönorna från vilket också gett namn till mockakaffe.
När man började dricka kaffe i Europa
Det Osmanska riket var under 1500- och 1600-talet ett av de större imperierna som sträckte sig upp i Europa vilket gjorde att kaffe spreds vidare. Italien hade redan på början av 1600-talet fått sitt första kaffehus i Venedig efter att påven i Vatikanen gav tillåtelse om att förtära den nya drycken.
Fler och fler länder tog sedan efter och vid 1700-talets slut så kunde man hitta kaffe i många delar av världen. De europeiska stormakterna hade vid den här tidpunkten etablerat sina kolonier i olika delar av världen dit man nu inte bara exporterade kaffe, utan också själva kaffebusken för att etablera kaffeplantager där slavar tvingades slita.
Sydamerika, och framförallt Brasilien och Colombia, var en av de platser som lämpade sig väldigt bra, vilket man märker än idag som några av världens största kaffeproducenter.

När kaffe kom till Sverige
Det första kaffet som finns dokumenterat kommit till Sverige är när 425 gram kaffe sommaren år 1685 importeras från Amsterdam till Göteborg. Närmare 40 år tidigare, runt 1650, hade ett svenskt sändebud i Konstaninopel (dagens Istanbul) rapporterat om den osmakliga drycken till Sverige.
Det är kanske därför det tar lite tid innan kaffe kommer till Sverige, men sedan tar det fart. Redan i början på 1700-talet har ex. Stockholm närmare ett femtiotal kaffehus och kungen Karl den 12:e är en som vurmar för kaffet efter sin tidigare landsflykt till just Turkiet där han fått smak för drycken.
Sveriges import under den här tiden visar ganska tydligt på hur stor skillnad det är. 1740 så importerar man 5,8 ton kaffe och 40 år senare (år 1781) är den siffran 712 kg, alltså mer än 100 gånger så mycket kaffe. Idag ligger den siffran över 100 000 kg.
Kaffedrickande i dag
Idag dricks det runt 400 miljarder koppar kaffe varje år i världen och Sverige är ett av de länder som dricker absolut mest tillsammans med flera andra nordiska länder (Finland dricker mest per person). Brasilien och Colombia är fortfarande bland de största producenterna med 35-40% av den totala produktionen, men även flera länder i Asien har börjat odla och exportera kaffe.
I Sverige finns också flertalet kafferosterier och det känns som intresset för kaffe aldrig varit större än idag med trendiga kaffebarer i var och varannat hörn.