Olika kaffebönor: Skillnaden mellan arabica och robusta

Grunden till gott kaffe är kaffebönan och när man pratar om kaffebönor så finns det egentligen bara två sorter: Arabica och Robusta. Här tittar vi närmare på olika sorters kaffebönor, var de odlas och hur du bäst använder kaffebönor för att få till det perfekta kaffet.

Kaffe är ingen böna utan ett frö

Kaffe är faktiskt ingen böna utan ett frö som finns inuti de röda kaffefrukterna som växer på kaffebusken. Kaffebären är röda och runda, och ser lite ut som rönnbär eller körsbär. Inuti ett sådant bär så finns vanligtvis två kaffebönor (men ibland är det bara en) som man plockar ut.

Plockning kan ske förhand eller maskinellt lite beroende på var man odlar och i vilken omfattning. Eftersom bären mognar lite olika plockar man flera gånger per år vilket sker ungefär 9 månader efter att de blommat.

Kaffebuske med bär från vilka man tar kaffebönorna

Kaffebusken kan bli upp till 10 meter höga, men de flesta är betydligt mindre som små träd eller större buskar eftersom man anser dem. De kräver ganska mycket vatten och ska samtidigt helst odlas i temperaturer som ligger ganska högt; Arabica mellan 15 och 24℃, medan Robusta ska ligga mellan 24-30℃. Kaffebusken trivs också helst på hög höjden för att maximera aromerna i bönorna, Arabica ska helst odlas på 1000-2000 meter exempelvis.

Namnet kaffe kommer från området Kaffa i Etiopien där ursprungsväxten kommer ifrån.

Olika sorters kaffebönor

Det finns fler än 50 olika kaffesorter i världen men när det kommer till odling för att sälja så finns det egentligen bara två sorter: Arabica och Robusta. Tillsammans står de för närmare 100% av all världens kaffeproduktion.

Det finns dock egentligen tre arter, samt en hybrid, som odlas för användning till kaffedryck; de redan nämnda Arabica och Robusta, men också Liberia och Arabusta.

ArabicaRobusta
AnvändningBryggkaffeEspresso
SmakMild, SötBitter
Koffein1-1,5%2-4%
PrisDyrareBilligare
OdlingsområdeSydamerikaAfrika, Asien

Arabica – Vanligaste och bästa kaffebönan

Arabica är den vanligaste kaffebönan och står för närmare 60-70% av allt kaffe i världen. Den växer naturligt i högre regioner och kräver mycket sol och regn för att utvecklas bra. Arabica ger ett ljusare, fruktigare och mindre bittert kaffe än Robusta.

Robusta – Mer koffein och billigare

Robustas smak är kraftigare än arabica vilket gör att den passar bäst i ex. espresso och mörkrostat kaffe. Den växer naturligt i lägre regioner med mildare klimat där den trivs bäst, exempelvis har Vietnam blivit en stor kaffeproducent med just robusta som vanligt odlad kaffeböna.

Andra kaffebönor

  • Liberiakaffe
  • Arabusta
  • Kopi Luwak (Sibetkaffe)

Var man odlar olika typer av kaffebönor

Kaffe odlas över hela världen i framförallt länderna som befinner sig runt ekvatorn i det så kallade kaffebältet, vilket innefattar runt 60-80 olika länder. Brasilien & Colombia är stora i Sydamerika, Etiopien & Kenya i Afrika, och Vietnam, Indonesien & Indien är stora i Asien.

Arabica odlas mycket i Sydamerika med Brasilien, Colombia, Mexiko och Honduras. I Afrika är det mer fokus på Robusta, vilket också är mer företrädande i Asien där Vietnam (världens näst största exportör av kaffe) framförallt odlar och exporterar Robusta. Många länder har såklart också en blandning av kaffebönor som odlas. I bilden nedan ser du de största producenterna av kaffe i världen och vilken typ av bönor de primärt odlar.

Karta över länderna i världen med största produktion av kaffe och vilken typ av bönor de producerar.
Bild över världens länder med största produktion av kaffe.
R är Robusta, M är mix (både Robusta och Arabica) samt A är Arabica.
Bild från Wikipedia: https://en.wikipedia.org/wiki/File:Carte_Coffea_robusta_arabic.svg

Daniel - Kaffeskribent

Daniel är en helt vanlig person med ett mer ovanligt nördigt intresse för kaffe som delar med sig av sin kunskap här på kaffejournalen