Kaffebarer i Köpenhamn: 7 bästa caféerna för kaffeälskare

Att fika i Danmark är kanske mest synonymt med weinerbröd och andra sötsaker, men kaffekulturen är såklart stark även här och det mer eller mindre vimlar av trendiga kaffebarer på varje gata. Många gånger kan det ligga i kombination med en hipp kläd- eller skivbutik där man serverar sina egna kaffebönor, men du kan såklart också hitta mer klassiska caféer med kaffe i centrum.

I centrala Köpenhamn har vi tre favoritdelar där vi gärna hänger för att äta och dricka, samt såklart också hittar bra kaffe. Det är Islands Brygge, Kødbyn och Torvehallerna som alla inbjuder till unika upplevelser och hantverksmässiga kulinariteter. Här är vårt urval av Köpenhamns bästa kaffebarer där vi utgår från dessa ställen, men också besöker några av de närliggande kvarteren:


1. Coffee Collective – Kollektivet med kaffe i fokus

Torvehallerna

The Coffee Collective är antagligen en av de mer välkända kaffeskaparna i Köpenhamn och har numera flera ställen i stan som alla är lite av en upplevelse i sig. Det startade på Jægersborggade där de fortfarande har öppet, men vi har framförallt besökt deras ställe i saluhallen Torvehallerna som ligger precis vid Nørreport station.

Här är det verkligen kaffe som är fokus och atmosfären känns väldigt levande bland alla andra restauranger och butiker. Platserna är inte många och är inte direkt optimalt för att sitta länge och exempelvis jobba utan då är det bättre att besöka någon av deras andra ställen.

På matmarknaden i Torvehallerna hittar du flera olika spännande caféer, restauranger och butiker.

2. Prolog – Finsmakarens val av kaffebar

Høkerboderne 16 (Kødbyn)

Kødbyn är Köpenhamns meatpacking district som ligger precis runt hörnet från centralstationen. I det lite ruffiga området hittar vi Prolog som är en connoisseur bland kaffeskaparna. I deras lilla lokal så serveras deras eget rostade kaffe, som oftast går mot lite ljusare toner och varierar efter säsong.

Även om lokalen är liten så har man en stor uteservering där solen skiner stor del av dagen. I kaffebaren står oftast Jonas Gehl, som är den danska baristamästaren 2018 & 2019 och även ägare till Prolog.


3. Andersen & Maillard – Lokalt rosteri & utsökt bageri

Nørrebrogade 62

Lika delar kafferosteri och bageri är Andersen & Maillard en perfekt destination för en kaffeälskare där kaffet rostas i rummet bredvid kaffebaren. Du kan välja mellan flera olika typer av kaffesorter med espressomaskin and aeropress på menyn.

Väljer man att gå hit så måste man nästan också beställa något till kaffet. Croissanter och olika varianter är deras specialitet, men även det nybakade brödet är himmelskt. Chefbagaren har bakgrund från NOMA vilket kanske säger allt man behöver veta om vad man har att vänta.

I lokalen som tidigare varit bank kan du sitta vid de stora fönstren och ta del av stadslivet. När du är färdig kan du också köpa med dig färska kaffebönor och utrustning från butiken.


4. Democratic Coffee – Bibliotekets café för fokus och kaffe

Krystalgade 15

Ett stenkast norr om Ströget, vid sidan av Köpenhamns Universitet och i samma byggnad som biblioteket, hittar vi Democratic Coffee. I stora lokaler med högt i tak och minimalistisk, modern inredning har man skapat en livlig atmosfär, som säkerligen lockar många studenter från den närliggande skolan för att plugga.

Menyn är ganska begränsad, här är det kaffe och olika typer av croissanter som är grejen. Men det är verkligen bästa kvalitet på det man erbjuder, och croissanter som kommer helt färska från ugnen. Perfekt ställe att ta en paus på shoppingturen eller ta fram laptopen och jobba en timme med en perfekt kaffe till.


5. Risteriet – Café en halvtrappa ned

Helgolandsgade 21

Risteriet är en heltäckande kaffeoas med café och försäljning av kaffe och utrustning. Vill du ha en aeropress, cold brew eller pour over kaffe? Inga problem på Risteriet. En halvtrappa ned så kan man sitta lugnt och lite undangömt, eller så hittar man en plats i solen längs med gatan myller.

Vill du besöka deras rosteri så får du cykla (danskar älskar att cykla) till Glostrup en bit in i landet, där du också får chansen att testa deras automat för kaffe som har öppet dygnet runt.


7. Roast – Rättvist kaffe av högsta kvalitet

Vestmannagade 4 (Islands Brygge)

Sedan 2014 har Roast haft som mantra att ge en direkt försäljning av kaffe mellan odlare och kunder utan mellanhänder. Tanken är att de ska bidra till bättre förutsättningar för högre kvalitet och en mer rättvis fördelning av försäljningen.

På Islands Brygge ligger deras café där man också har sitt rosteri. Lokalen är enkelt inredd och har relativt få sittplatser, så kanske inte det mysigaste stället att sitta länge utan bättre att ta en take-away och flanera i kvarteret.


Andra caféer i Köpenhamn som är intressanta

Som i alla stora städer så finns det oändligt många intressanta ställen och Köpenhamn är verkligen inget undantag. Det öppnas ständigt nya ställen och exempelvis Refshaleøen är ett helt nytt område för street food där man kan få spännande upplevelser.

Några andra caféer i Köpenhamn som är värda att nämnda är CUB Coffee, Darcy’s & Alice som alla är kaffefokuserade caféer. Coffee Collective har också flera olika ställen som alla är unika på sitt sätt, även om kaffet i sig är likt. Tröttnar man på Danmark så kan man ju också bara ta sig över sunder till Malmö och utforska de bästa kaffebarerna i Malmö.