Kaffebarer i Stockholm: 9 bästa caféerna för kaffefantaster

Som Sveriges största stad så kan man såklart förvänta sig att Stockholm också ligger i topp vad gäller kaffebarer och utbudet gör oss verkligen inte besvikna. Allt från renodlade italienska hål-i-väggen espressobarer till artisan baristor som bjuder på droppkaffe med unika kaffesorter. Numera hittar man dem över hela stan, från Midsommarkransen till Vasastan.

Här går vi igenom några av de mest erkända kaffebarerna och försöker samtidigt hitta några nya guldkorn som inte är lika allmänt kända. Vissa av kaffebarerna har expanderat på senaste åren och har i många fall flera ställen, vilket gör det mer svårbedömt och att beskriva, så vi försöker hålla oss till det ursprungliga caféet och samtidigt skriva ut övriga adresser.

Här är vårt urval av Stockholms bästa kaffebarer:

1. Drop Coffee Roasters – Kafferosteriets café

Wollmar Yxkullsgatan 10 (Södermalm, T-bana: Mariatorget)

Här är det kaffe som gäller till 100%! Drop Coffee Roasters är ett prisbelönt kafferosteri som kan sin sak och i sitt café hittar man alla möjliga bönor och rostningar, allt från deras egna rosteri. Generellt sett är kaffet lite ljusare ooch har en lite egen smak jämfört med många andra. Utöver kaffet erbjuds lite tilltugg såsom mackor, bullar och soppa, men hit går man egentligen framförallt för kaffet.

Ett ställe för riktiga kaffenördar som vill bege sig till den starkaste källan till Stockholms kaffe.


2. Kaffebar – Kaffeinstitution på Söder

Sveavägen 84-86 (Södermalm, T-bana: Mariatorget)

Under det stora körsbärsträdet på Bysistorget vid Hornsgatan hittar du en av Söders mest genuina kaffebarer (det hörs lite på namnet). Med kaffe från David Haugaard och Valhallabageriets fantastiskt goda bullar och kakor så kan du slå dig ned i fönsterbaren för att spana ut över torget, eller så sätter du dig längre in i lokalen där du kan vara i fred.

När solen kommer fram så är det också ypperligt läge under större delen av dagen under körsbärsträdet att få den perfekta kombinationen av D-vitamin och koffein. Känns precis som man hade gissat att en kaffebar på Söder ska se ut.


3. Sempre – Italiensk shoppingpaus i centrum

Jakobsbergsgatan 7 (Östermalm, T-bana: Östermalmstorg)

Vill du ta en avstickare till en Italien under shoppingturen så är det smidigaste sättet att slinka in på Jakobsbergsgatan och besöka Sempre. Stimmigt italienskt, med härliga baristor och utsökt espresso. Till kaffet hittar man också många små italienska delikatesser och sötsaker (testa citroncroissanterna eller godis med pistasch!).

Lokalen är modell mindre, så barnvagnsföräldrar eller långsittare är inte riktigt en perfekt match. Ett stenkast från Stureplan, men mil från Sverige.


4. Coffee Gallery – Genuint hål i väggen

Humlegårdsgatan 15 (Östermalm, T-bana: Östermalmstorg)

Från gatan ser det inte ut att vara något särskilt, men det är kanske också det som gör att Coffee Gallery överträffar våra förväntningar? Enkelt och genuint på ett sätt som skiljer det från de flesta andra kaffebarer med sina perfekt inredda lokaler.

Här trillar du in för en snabb espresso vid barborden eller tar med en take-away, men det är inte caféet där du sitter ned några timmar och jobbar.


5. Café Pascal – Populärt favoritställe

Norrtullsgatan 4 (Vasastan, T-bana: Odenplan)

Café, rosteri och bageri i ett – det är Pascals Café sammanfattat och det är högsta betyg på alla delar. Numera finns även ett systercafé på Söder på Skånegatan 76, men det är vid Odenplan vi hittar in på originalet. Ganska upphaussat ställe, så det är alltid mycket folk i trendigt inredda lokalerna. Men det är såklart det finns en anledning till att varenda Stockholmare vill få sin plats vid bardisken och njuta av sin espresso, för detta ställe är verkligen mästerligt.

Bakverken, mackorna och maten är på samma sätt klanderfria, så vill man ha mer än bara kaffe är detta en absolut favorit.


6. Mellqvist – Klassisk kaffebar på Söder

Rörstrandsgatan 4 (Södermalm, T-bana: S:t Eriksplan)

Mellqvist är en klassiker sedan 1995 när det kommer till riktigt bra espressobarer. Ett ordentligt fik där du kan få olika lättare mål mat i form av mackor eller andra bakverk, men det är trots allt kaffet som står i centrum. Lever kanske lite på sitt rykte snarare än att vara innovatören, men det är fortfarande en av de bästa kaffeupplevelserna du kan få i Stockholm.

Öppet 365 dagar om året och passar utmärkt att få en riktigt trevlig start på dagen med deras frukost.


7. Il Caffè

Bergsgatan 17 (Kungsholmen, T-bana: Rådhuset)

Il Caffe finns på tre ställen i Stockholm, så det är på gränsen till att bli något av en kedja, men än så länge känns det fortfarande genuint och personligt. På Kungsholmen hittar vi originalet som är en intim historia där du får bra kaffe och gott om plats. Innanför caféet finns en lite dold uteservering som är både lummig och avskärmad för att skapa en lugn atmosfär.

Med bakverk från S:t Pauls bageri så är det ett av de säkraste korten i Stockholm när det kommer till caféer.


8. Sosta

Sveavägen 84-86 (Vasastaden, T-bana: Rådmansgatan)

Den lilla espressobaren på Sveavägen har numera vuxit upp och blivit både restaurang och bar, men. du behöver inte vara orolig för kaffet är fortfarande prima kvalitet och hantverk! Italienskt, eller närmare bestämt napolitanskt, är ledordet med strikt klädda baristor som serverar espresso med bönor från italienska kaffesorter.

Var uppmärksam på öppettiderna som endast verkar vara måndag till fredag, dvs. stängt på helgen.


9. A.B.Café – Trendigt och minimalistiskt

Valborgsmässovägen 34 (Hägersten, T-bana: Telefonplan)

Ute vid Telefonplan ligger sedan 2015 en liten kaffeoas med ett trendigt och minimalistiskt lugn. Med kaffe från Drop Coffee Roasters har man skapat ett stammisvänligt fik där kaffet står i centrum, men där man också hittar en meny med enklare rätter som byts ut kontinuerligt.

Kanske inte värt en utflykt sig, men väl en omväg om man befinner sig på denna sidan stan.