Presskaffe: Hur du använder en franskpress

Den franska presskannan är en enkel metod för att göra kaffe och samtidigt få fram mycket av smaken från bönorna. Med sin härliga design gör den sig fin och skapar stämning på fikabordet både hemma och på restaurangen, men det finns också ett antal tips för att höja smak och upplevelsen ännu några snäpp och få till riktigt gott kaffe.

Enkelt och smidigt för hemmabryggaren

Fransk press, presskanna eller kaffepress – oavsett vad man kallar det har det blivit en av de mest populära metoderna för att brygga kaffe bland svenska befolkningen. Tekniken utvecklades i mitten av 1800-talet och är mer eller mindre densamma idag, som med sin enkelhet är en av anledningarna till att det är en så populär bryggmetod. 

I korthet innebär brygger man genom att blanda malda kaffebönor och vatten i en kanna några minuter innan man med hjälp av ett filter trycker ned sumpen till botten. Kaffet som blir kvar ovanför filtret kan sedan drickas direkt ut kannan.

Något som skiljer en presskanna från många andra metoder, exempelvis droppkaffe och bryggkaffe, är att man inte använder ett filter i papper utan i metall. Det gör att filtreringen inte blir lika rigid, utan mer av kaffebönornas naturliga oljor blir kvar och ger smak åt kaffet. Det ger en något mjukare smak, men det är inte alla som föredrar det. Oljorna ger också lite högre halt av terpener, vilket innebär att det är sämre för ens kolesterol. 


Hur man gör – steg för steg

 1. Mal bönor grovkornigt
  Börja med att mala dina bönor ganska grovt så du slipper att få med sump som kommer genom filtret. Kör du färdigmalet kaffe finns det speciellt presskaffe, men andra sorter funkar lika bra.
 2. Koka upp vatten
  Vattnet ska vara 93-96 grader ungefär för att göra perfekt kaffe, så koka upp det och låt stå 30 sekunder så brukar det vara lagom.
 3. Förvärm kaffekannan och koppar (Extra steg)
  Häll i varmt vatten i kannan och koppar innan bryggningen så håller de temperaturen under bryggningen. Efter någon minut så kan du hälla ut det.
 4. Mät upp och lägg i kaffe i kannan
  Ett kaffemått per deciliter vatten är ett bra riktmärke, men vill du vara mer exakt kan du såklart väga ca 15 gram kaffe istället.
 5. Täck kaffet med vatten
  Häll i en liten del av vattnet så att det täcker kaffet. Låt det sedan blomma nån minut innan du häller på resten.
 6. Häll i resten av vattnet och brygg 3-4 minuter
  Häll nu i resten av vattnet så det överensstämmer med kaffemängden och låt det sedan stå och dra med lock på och filtret uppe.
 7. Tryck ned filter och njut av kaffet
  När tiden är klar så trycker du försiktigt ned filtret så att kaffet samlas under det på botten. När det tar emot är du nere.

Tips för bättre presskaffe

För att få till det bästa möjliga kaffet med en presskanna så finns det några små saker som man lätt missar som samtidigt kan göra all skillnad i smak. Här är några vanliga misstag och tips:

 • Mal lite grövre kaffe och använda riktigt bra, färska bönor
 • Häll först lite vatten och låt kaffet blomma
 • Låt kaffet dra lagom länge (3-4 min) så det hinner extrahera alla smaker

Blir kaffet bittert eller surt? Antagligen har du låtit det stå för länge, vilket gör att kaffet fortsätter extrahera ut smaken från sumpen som är kvar i kaffet. Ju längre kaffe står till sig, desto mer av de sura och bittra smakerna tar den till sig vilket tar över kaffesmaken. 

Är det kaffe kvar efter att du har hällt upp första kopparna så är det därför bättre att hälla upp resten i en termos så det håller sig fräscht.


Hur mycket kaffe ska man ha?

Hur mycket kaffe man ska ha är egentligen upp till var och ens smak, men ett kaffemått per dl eller 10-15 g kaffe per kaffekopp är bra riktmärken. Sedan är det såklart upp till vilken bryggare, bönor och vatten man använder.

Hur ska man mala bönorna?

Vanlig malning av kaffebönor funkar fint även i en pressbryggare, men vill du slippa fällningen som blir (rester som kommer igenom filtret och lägger sig på botten av kaffet) så är det bättre att mala det lite grövre. Smaken på kaffet påverkas inte särskilt ändå eftersom det kommer i kontakt med vattnet under ett par minuter vilket gör att det hinner få ut alla aromer oavsett.

Vilket kaffe ska man ha?

Fransk rost eller presskaffe är ofta det man hittar i en vanlig butik som passar bra till en presskanna. Det är typiskt sätt ett mörkrostat kaffe som rostats långsamt för att bevara bönornas oljor så det ger extra schwung åt presskannans egenskaper.  

Köper du färdigmalet kaffe finns det specifikt kaffe som heter presskaffe, men du kan också använda de flesta andra varianter. Enda nackdelen är att mer finmalda bönor lättare kan ta sig igenom filtret så det blir mer sump i kaffet, men så länge du låter kaffet stå och dra så lägger sig partiklarna i botten så det inte gör någon större skillnad.

Håll ordning och rengör en franskpress

Att rengöra en presskanna tycker vissa är lite småjobbigt, men egentligen är det inte så svårt som man tror. Efter att du gjort kaffe så kan hälla ut sumpen i papperskorgen och skölja ur kannan. Sedan skruvar du enkelt isär filtret så du har 3-4 delar (beroende av modell) som du lätt kommer åt och kan diska.

Bästa kaffepressen 2022

Är du på jakt efter en ny och fin presskanna? Det finns ett flertal att välja på med den klassiska Bodum och Bialetti eller lite mer moderna från exempelvis Eva Solo och Sjöstrand. Det man kan fundera på är vilken storlek man vill ha, men annars är det mest en fråga om tycke och smak. Du kan också titta på en espro press som är en vidareutveckling av franskpresskannan.

Daniel - Kaffeskribent

Daniel är en helt vanlig person med ett mer ovanligt nördigt intresse för kaffe som delar med sig av sin kunskap här på kaffejournalen