Böcker om kaffe: 6 böcker för alla från nybörjaren till kaffenörden

Det heter ju coffee table böcker, men det är förhållandevis få böcker som faktiskt handlar om kaffe (jag vet att det är inte det man faktiskt menar med coffee table books). Men det finns ett par riktigt utmärkta kaffeböcker som passar både den som är nyfiken på att lära sig grunderna såväl som den som vill nörda ned på riktigt.

Här är våra tips på böcker om kaffe!

Böcker om kaffe som passar nybörjaren

Nybörjare kanske inte är helt rätt ord, men om man har intresse av kaffe och vill lära sig mer så finns det flera lättare böcker som både förklarar grundläggande fakta om kaffe och ger en tips för hur man lyckas bättre själv som hemmabarista.

Konsten att göra kaffe: Enkel handbok för nybörjaren

Av Lani Kingston, 2016 (160 sidor)

En liten, praktisk manual för den som vill gå från att gilla kaffe till att förstå de mer grundläggande delarna i hur man gör bättre kaffe. På de 160 sidorna får man svar på allt man behöver veta om kaffe i ett lättöversiktligt format.

Passar som en fin introduktion och present.


Kaffeologi: Myter och forskning om en älskad dryck

Av Bertil Fredholm, 2021 (355 sidor)

Kaffeologi är som en deckare om kaffe där man utforskar all möjliga vinklar på hur kaffe påverkar oss människor, både kroppsligt men också dess del i vår kultur och vardag. Här får man svar på vilka myter som faktiskt har någon sanning och får sig flera oväntade svar om hur kaffe faktiskt påverkar oss.

Passar som en fint nördig bok för alla som vill utforska mer om kaffe.


Manifest för bättre kaffe: En introduktion till kaffekunskap

Av Johanna Alm, 2019 (159 sidor)

För att få till riktigt bra kaffe så krävs egentligen inte så mycket svår utrustning som många tror, utan det är snarare kunskapen som saknas. Med Manifest för bättre kaffe så får man handgripliga tips för hur man faktiskt lyckas, men det är inte bara en genomgång av bryggtekniker utan lika mycket hur kaffe tillverkas och hur man hittar sin typ av kaffe.

Passar fint för alla som är minsta intresserade av kaffe.


Onwards: Historien om Starbucks

Av Howard Schultz

Starbucks är både hatat och älskat men man kan inte komma ifrån att det är en av de mest framgångsrika kaffekedjorna genom tiderna. I Onwards så berättas historien av Starbucks VD om hur man hittade tillbaka från 2008 och framåt när Starbucks mötte en hel del utmaningar.

Kanske mer av en entreprenörsbok än en kaffebok, men är man intresserad av hur businessen om kaffe fungerar så är den minsta sagt intressant.

Böcker för baristor och kaffenördar

Har man tagit några steg och redan känner sig som en expert på kaffe så finns det lite mer djupgående böcker som går in mer i detalj kring både tillverkningsprocessen och odling såväl som smakerna i kaffe.

Kaffeboken: En tungviktare om kaffe

Donald Boström, 2017 (594 sidor)

Av alla böcker om kaffe är det här nog den mest omfattande och tyngsta boken av dem alla. Donald Boström har fångat allt som finns om kaffe och beskriver det utförligt med både bilder och text på ett fantastiskt sätt. Läs till exempel om alla 800 aromer och smaker som kaffe kan ha.

Passar egentligen alla som vill ha en fin bok om kaffe.


The World Atlas of Coffee: En djupdykning i kaffe

Av James Hoffmann, 2018 (272 sidor)

En internationell bästsäljare som är skriven av en baristavärldsmästare. Den här boken går på djupet och går igenom allt från odling till kaffebryggningen. Funkar fint som coffee table bok och referensbok för hemmabryggaren till baristan.